Zaustaviti proganjanje i maltretiranje OK radija

Koalicija za slobodu medija

Beograd, 17. jun 2022. – Vlasnicu „OK Radija“ iz Vranja Oliveru Vladković ponovo je posetio Dejan Nikolić Kantar, koji joj duže vreme preti i ugrožava imovinu.

To se dogodilo samo dan nakon što je u Vranju bila Radna grupa za bezbednost novinara upravo tim povodom, saopštila je Koalicija za slobodu medija.

OK Radio u Vranju i kafe No Comment koji funkcioniše u okviru ove medijske kuće, izloženi su mesecima ozbiljnim napadima i pretnjama. Pretnje traju od kako je vlasnica radija inspekciji prijavila investitora koji uz njen objekat gradi bez potrebnih dozvola. Pošto je inspekcija obustavljala nelegalne radove, u više navrata izvršeni su napadi na imovinu radija“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je pozdravila dosadašnji rad nadležnih organa ali zbog nastavka zastrašivanja i uznemiravanja zahteva zaustavljanje istih bez odlaganja.

Policija i tužilaštvo moraju da obezbede ličnu sigurnost svih i spreče osuđivanog Dejana Nikolića Kantara ili bilo koga drugog da zastrašuju ili povrede Oliveru Vladković, odnosno zaposlene u OK Radiju i kafeu No Comment. Država je dužna da obezbedi njihovu sigurnost i zaštiti ih od samovolje i terora nasilnika„, istakli su u saopštenju.

Dodaje se i da Koalicija za slobodu medija daje punu podršku Oliveri Vladković i zaposlenima u OK Radiju da nastave da obavljaju svoj posao prfesionalno i odgovorno.

Nikolić je trenutno na izdržavanju kazne zatvora za nasilničko ponašanje, koju izdržava u svojoj kući, uz dozvolu za svakodnevno napuštanje, radi obilaženja svojih gradilišta, odmora ili relaksacije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…