Zaprokul: U Srbiji 61,4 odsto muzejskih ustanova delimično pristupačno osobama sa invaliditetom

pristupačnost

Beograd – Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), uz podršku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, predstavlja istraživanje od nacionalnog značaja „Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji“.

Po prvi put, istraživanjem su obuhvaćene sve muzejske ustanove u Srbiji – 97 muzeja i galerija, kao i 36 udruženja koja se bave izazovima osoba sa invaliditetom, sa idejom da kao savremeno društvo moramo mnogo više obratiti pažnje na pitanje pristupačnosti u oblasti kulture.

Između ostalog istraživanje pokazuje da 61,4 odsto muzejskih ustanova sebe ocenjuje kao delimično pristupačno, a 24 odsto svoju ustanovu doživljava kao nepristupačnu za osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o fizičkoj pristupačnosti, podaci pokazuju da 57,5 odsto ustanova nije fizički pristupačno za posetioce koji imaju neku vrstu invaliditeta.

Primera radi, kada govorimo o unutrašnjem prostoru, samo 14,4 odsto ustanova poseduje toalet prilagođen osobama sa invaliditetom, a svega 9,4 odsto poseduje lift koji mogu koristiti osobe sa invaliditetom.

U 59,8 odsto muzejskih ustanova stepenice nisu propisno kontrastno obeležene i nisu postavljeni rukohvati.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…