Vulević: Analize nasilja u porodici i femicida u Srbiji ukazuju na potrebu izmena propisa i protokola

Foto: facebook.com/PressCentarUNS

Beograd – Bivši savetnik u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja Dragan Vulević izjavio je da analize nasilja u porodici i femicida u Srbiji ukazuju na potrebu izmena pojedinih propisa i protokola koje još uvek važe, posebno Porodičnog zakona gde je previđena građansko-pravna odgovornost za počinjeno nasilje u porodici.

On je u izjavi za Tanjug rekao, povodom 11. femicid u Srbiji od početka godine, da iako su rađene mnoge analize koliko je prijavljenog nasilja u porodici, koja je tamna brojka, kako i koliko reaguje policija, koliko reaguje Centar za socijalni rad, kakve su presude u tim slučajevima, kakve su mere građansko pravne odgovornosti, rezultati tih analiza su samo na nivou numeričkih pokazatelja.

Trebalo bi uvesti jednu meru bezbednosti, uz izrečene mere građansko-pravne odgovornosti za počinjeno nasilje. Tu se pre svega odnosi na ono da je obaveza počinioca nasilja da se podvrgne određenom psihosocijalnom tretmanu kako bi se sprečio recidiv„, poručio je on.

Vulević kaže da druga mera koja bi bila značajnu u okviru Porodičnog zakona jeste uvođenje sistema praćenja izrečene mere građansko pravne odgovornosti za počinjeno nasilje kao što je zabrana prilaska, ocenivši da bi organi MUP-a i organ starateljstva Centra za socijalni rad trebalo da dobiju aktivniju ulogu u praćenju izvršenja mera građansko-pravne odgovornosti za počinjeno nasilje.

Iako bi to bilo opterećenje za ta dva sistema, Vulević napominje da je to neophodno da se učini kako praćenje izrečene mere građansko pravne odgovornosti za počinjeno nasilje ne bi spalo na žrtvu.

Kako je naveo, neophodno je da se na neki način osnaže insitucija koje se bave nasiljem u porodici, pre svega Centar za socijalni rad gde je potrebno povećanje broja zaposlenih stručnjaka koji bi se bavili isključivo tom problematikom, što podrazumeva njihovu specijalizaciju, posebne obuke, posebna znanja, veštine koje bi na neki način mogle da pomognu žrtvama nasilja u porodici.

Takođe i da organ starateljstva Centra za socijalni rad koji ima zakonsko ovlašćenje da u ime stranke ili samostalno pokreće te postupke za zaštitu od nasilja u porodici, bude oslobođen plaćanja određenih sudskih troškova i taksi. To je olakšanje za Centar za socijalni rad jer on vrši javno ovlašćenje i meni je malo čudno da kada vršite javno ovlašćenje sudovi naplaćuju za podnošenje tužbe, sudske takse„, objasnio je on.

Vulević smara da bi to bio određeni korak ka preventivnom delovanju da se smanji broj femicida, ali i počinjenog nasilja u porodici gde su pođednako žrtve žene i deca kao indirektne žrtve, direktne žrtve ili kao svedoci nasilja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…