Uvedena procedura zaštitte sudija od nedozvoljenih uticaja

Visoki savet sudstva Srbije

Beograd, 16. april 2021. – Visoki savet sudstva (VS S) doneo je Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika o radu kojima je propisan način rada i odlučivanja Saveta u slučajevima nedozvoljenog uticaja na rad sudija i sudstva.

Novine se odnose na dva nova člana kojima je propisano da VS S u cilju zaštite samostalnosti sudova i sudija, Savet određuje iz reda svojih izbornih članova – sudija, sudiju nadležnog da postupa u slučajevima nedozvoljeog uticaja na rad sudija i sudstva, navodi se u Odluci VS S koja je objaljena na njegovom sajtu.

Članom 27a propisane su nadležnosti sudije u ovim slučajevima, dok član 27 b propisuje da suđa koji smatra da je na njega izvršen nedozvolljen uticaj može Savetu da podnese zahtev za zaštitu od takvog uticaja, koji se dostavlja gore pomenutom sudiji.

O postojanju nedozvoljenog uticaja odlučuje Savet na sednici.

Ukoliko utvrdi postojanje nedozvoljenog uticaja na sudiju i sudstvo, VS S može da o tome javnost obavesti saospstenjem, na konferenciji za novinare ili da se direktno obrati instituciji u kojoj je zaposleno lice koje vrši nedozvoljneni uticaj.

VSS može da preporuči mere za sprečavanje budućeg nedozvoljenog uticaja.

Društvo sudija Srbije je pozdravilo što je novoizabrani saziv V S S na početku svog rada usvojio ove, kkao kaže Društvo „smislene i neophodne izmene Poslovnika“ i time regulisao do sada nedostajući način jasnih procedura za obraćanje sudija V S S, javno reagovanje Saveta, praćenje slučajeva nedozvoljenog uticaja i periodično izveštavanje o ovim slučajevima.

Istovremeno je pozvao Savet da u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija, a usled dugotrajnih svakodnevnih napada, uvreda i poruga koje se čuju u Narodnoj skupštini na račun pojedinih sudija, odmah počne sa primenom novousvojenih odredaba Poslovnika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…