UNICEF Srbija: Obeležavanje Međunarodnog dana mladih

Danas se u svetu i kod nas obeležava Međunarodni dan mladih, a glavna tema biće digitalno nasilje.

Tim povodom, kancelarija UNICEF Srbija, Centar E8, Budi muško klubovi i lokalne vlasti organizovaće tribine i radionice u Vranju, Zrenjaninu, Pirotu, Somboru, Nišu, Kragujevacu, Pančevu, Kruševacu, Vrdniku i Kikindi.

Cilj ovih aktivnosti jeste edukacija mladih koji često nisu ni svesni činjenice da digitalno nasilje može imati posledice iste kao i fizičko ili psihičko nasilje.

Na tribinama će biti prikazani video klipovi Centra E8 „Ctrl+S“ kao i kratki film Tagged/Tagovana, uz diskusiju o tome šta je digitalno nasilje, sajber maltretiranje, seksting, rizici na internetu. Prisutni će imati priliku da se uključe u rasparavu i izraze svoje viđenje problema.

UNICEF Srbija je zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja/Jedinicom za prevenciju nasilja i Telenorom uradio istraživanje koje je potvrdilo da svaki peti adolescent doživljava neki oblik digitalnog nasilja preko društvenih mreža, a svaki deseti nalazi svoje slike ili video snimke okacene na internet protiv svoje volje.

Više možete pročitati u istraživanju „Korišćenje digitalne tehnologije, rizici i zastupljenost digitalnog nasilja među učenicima u Srbiji“.

  

Izvor: Unicef Srbija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…