Unicef pokrenuo kampanju „Otvorimo vrata za roditelje“

Foto: pixabay.com

Beograd – UNICEF je saopštio da roditelji igraju ključnu ulogu u odrastanju dece i pokrenuo kampanju „Otvorimo vrata za roditelje“ kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da je briga o roditeljima najvažnija za dobrobit dece i pružila neophodna podrška svim roditeljima.

UNICEF je pokrenuo kampanju povodom Meseca roditeljstva koji obeležava svakog juna i pozvao građane i poslovni sektor da donacijama daju doprinos podršči roditeljstva, saopšteno je.

Rukovodilac Programa za rani razvoj dece UNICEF-a u Srbiji Jelena Zajeganović Jakovljević rekla je da je cilj da se širom Srbije otvore vrata za porodice sa decom i da se unapredi kvalitet podrške koja im je potrebna.

Do sada je samo kroz Bebbo aplikaciju čak 100.000 roditelja dobilo dragocene savete o roditeljstvu, preko 60.000 dece i porodica je dobilo podršku kroz rad patronažne službe, vaspitača u vrtićima i škola roditeljstva. Stručnu podršku za rano prepoznavanje rizika i smetnji u razvoju i rane intervencije je dobilo više od 3.000 dece. Želimo da sva vrata na koja roditelji pokucaju budu otvorena i put ka rešenju roditeljskih dilema„, rekla je Jelena Zajeganović Jakovljević.

Dodala je da je roditeljima potrebna podrška celokupnog sistema da bi deci pružili podsticajnu negu u bezbednom okruženju koje uvažava potrebe dece.

U saopštenju se navodi da roditeljstvo sa sobom nosi veliku odgovornost koja podrazumeva mnogo više od zadovoljavanja osnovnih potreba.

Ono postavlja temelj za ceo život deteta„, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su znanja i veštine koje poseduju roditelji od ključne važnosti da se obezbedi optimalni razvoj, blagostanje i kasniji uspeh njihove dece, kao i da se deca, okružena ljubavlju, pažnjom i podrškom roditelja, razvijaju u sigurne, samopouzdane osobe koje su spremne da se suoče sa životnim izazovima.

Roditeljstvo je, kako se navodi, putovanje – a roditeljima su takođe potrebni saveti i podrška dok se kreću.

Roditelji koji dobijaju podršku u roditeljstvu – informacije, usluge, pristup programima podrške i savetovanja koji im pomažu u ulozi roditelja i koji pospešuju blagostanje kako roditelja, tako i dece – stiču više samopouzdanja, bolje veštine, i unapređuju sopstveno blagostanje. Roditelji koji imaju tu vrstu podrške su spremniji da pruže podsticajnu negu svojoj deci„, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da podrška roditeljima nije samo korisna za decu, već stvara i jače, zdravije i otpornije porodice i zajednice, kao i da su adekvatna i dobro isplanirana ulaganja u usluge usmerene na poboljšanja kvaliteta života porodica sa decom ključna za razvoj i rast svakog deteta.

Važno je da roditelji od prvog dana usvoje znanja i veštine snalaženja u zahtevnim okolnostima i spoznaju kako snažno i pozitivno mogu da utiču na tok budućeg života svog deteta„, ističe se u saopštenju.

U saradnji sa državnim institucijama i drugim partnerima, UNICEF nastoji da ojača sistem brige o porodici u kojem su sva vrata na koja roditelj pokuca otvorena – uključujući i patronažne službe, škole roditeljstva i specijalno dizajnirane prostore pri domovima zdravlja, gde se i deca i roditelji osećaju kao kod svoje kuće, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…