U Beogradu otvoren Karijerni centra za osobe sa invaliditetom

Foto: facebook.com/forum.fmi.rs

Beograd – Karijerni centar za osobe sa invaliditetom otvoren je u Beogradu sa ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom u traženju posla i uključivanja u radno okruženje.

Karijerni centar za osobe sa invaliditetom otvoren je u okviru četvorogodišnjeg projekta „Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom„, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Forumom mladih sa invaliditetom (FMI) i organizacijom Caritas Srbije.

Zvaničnom otvaranju prisustvovali su izvršna direktorka Foruma mladih sa invaliditetom  Jovana Krivokuća Milovanović, vd. direktor kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija Kristofer Vajt, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda Petar Jordanov, direktorka održivog poslovanja Delta Holdinga Tijana Koprivica i ambasadorka projekta i korisnica usluga Dragana Došić.

Forum mladih sa invaliditetom već dugi niz godina pruža podršku osobama sa invaliditetom u procesu zapošljavanja. Sve zainteresovane osobe sa invaliditetom mogu da koriste usluge svakodnevno od devet do 17 sati. U karijernom centru smo zaposlili dve savetnice kao podršku za zapošljavanje„, rekla je izvršna direktorka FMI Jovana Krivokuća Milovanović na zvaničnom otvaranju centra, koji je počeo sa radom u septembru.

Neke od usluga koje ovaj centar nudi svojim korisnicima su individualna savetovanja, karijerno vođenje, pripreme za razgovor za posao, radionice ličnog razvoja, različite vrste obuka, kvalifikacije i prekvalifikacije, kursevi, kao i organizovanje praksi u privatnom sektoru.

Ono što odlikuje ovaj Karijerni centar jeste jedna interesanta usluga, a to je registracija na portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, gde trenutno imamo registrovano oko 500 osoba sa invaliditetom i oko 120 poslodavaca„, ističe Krivokuća Milovanović.

Korisnici usluga mogu biti sve osobe sa invaliditetom bez obzira na uzrast i vrstu invaliditeta, a sve usluge su potpuno besplatne.

Iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ističu da im je drago što su danas prisutni i da uvek traže priliku da predvode podršku namenjenu osobama sa invaliditetom, u Srbiji i u svetu.

Smatramo da će ovaj karijerni centar imati veliki značaj ne samo za osobe sa invaliditetom koje traže posao, već i za poslodavce koji mogu na ovaj način da iskoriste, po našem mišljenu, neiskorišćeni talenat koji postoji u privredi Srbije„, rekao je vd. direktora kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija Kristofer Vajt.

Ambasadorka projekta i korisnica programa Dragana Došić smatra da usluge koje ovaj Karijerni centar nudi omogućava veću vidljivost na tržištu rada i veće šanse za zapošaljavanje osoba sa invaliditetom.

Istakla bih momenata karijernog vođenja, koji omogućava sticanje potrebnih veština. Imala sam priliku da pohađam razne obuke kao što su kreativno pisanje, veštine selekcije i regrutacije, kao i asertivnu komunikaciju. Trenutno pohađam obuku digitalnog marketinga, odnosno školu digitalnog marketinga, koja traje do kraja oktobra nakon čega sledi i jedna stručna praksa iz ove oblasti„, završava Došićeva.

Pored Beograda, usluge Karijernog centra za osobe sa invaliditetom su u ovom trenutku dostupne u još pet gradova u Srbiji – Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Valjevu i Nišu, u prostorijama lokalnih Caritas organizacija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…