Tamari Skrozzi nagrada Fondacije Katarina Preradović za novinarsku hrabrost i izuzetnost

Tamara Skrozza

Beograd, 11. oktobar 2019. – Ovogodišnju nagradu Fondacije Katarina Preradović za novinarsku hrabrost i izuzetnost dobila je novinarka nedeljnika Vreme i agencije Fonet Tamara Skrozza.

Kako je na ceremoniji rekao predstavnik Fondacije Velimir Ilić – osnovni kriterijum za nagradu bilo je nepristajanje na ćutanje.

Danas smo došli u situaciju da novinari ili ćute ili su se pretvorili u stalak za mikrofon“, rekao je Ilić prilikom dodele nagrade.

Skrozza je primajući nagradu ocenila da su „novinarska hrabrost, izuzetnost i doslednost vrline koje se danas retko sreću“, te da su novinari verovatno zbog toga tu gde jesu – „pod nezapamćenim političkim i ekonomskim pritiscima i izloženi pretnjama“.

Ne možemo danas biti novinari, a služiti i saginjati se pred svakim ko nam to kaže. Ne možemo biti novinari, a pristajati da igramo uloge statista u svim podmuklim predstavama različitih političkih grupa“, poručila je Skrozza.

Prethodni dobitnici nagrade Fondacije Katarina Preradović bili su Marko Somborac i Predrag Blagojević, a ovogodišnje priznanje Tamari Skrozzi uručio je predsednik Fondacije Veselin Simonović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…