Privremeno rešenje za penzije: 85% od ukupno izdatih rešenja

Penzioneri

Problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju trebalo bi, kako se očekuje, da bude rešen izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju  budući da je većina rešenja koja se sada izdaju privremena – preciznije 85 odsto njih.

Razlika koju penzioneri primaju po privremenim i konačnim rešenjima ponekad je i nekoliko hiljada dinara, a neki iznosi se mere i stotinama hiljada dinara. U većini slučajeva penzioneri su dužni da Fondu PIO vrate razliku, pokazuju podaci fonda.
Kako ističu u Fondu PIO, predstavnici te institucije dali su svoje predloge za izmenu Zakona u cilju rešavanja ovog pitanja.

"Zakonodavac detaljno razmatra sve raspoložive opcije kako bi se smanjio broj razloga zbog kojih se donose privremena rešenja, a činjenica da poslodavci ne izvršavaju redovno svoju zakonsku obavezu uplate doprinosa za svoje zaposlene, uslovljava neophodnost donošenja privremenih rešenja", kažu u Fondu PIO.

Podaci Fonda pokazuju da u proseku svake godine oko 80.000 – 100.000 penzionera koji ostvaruju pravo po prvom zahtevu i na osnovu privremenih rešenja, a u ukupnom broju urađenih rešenja odnos je oko 85 odsto privremenih, a 15 odsto rešenja kojim je utvrđen konačni iznos penzije.

Najčešće se dešava da korisnici vraćaju iznose preplate nastale kao razlika između iznosa penzije utvrđenog u privremenom rešenju i konačnog iznosa penzije.

Razlika, odnosno preplaćeni iznosi koje korisnici većinom vraćaju iznosi od 5.000 do 10.000 dinara.

Postoje i preplate u mnogo većim iznosima, ali to su pojedinačni slučajevi, navode u Fondu PIO.

Postoje i slučajevi u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu penzije povoljniji za korisnika od iznosa utvrđenog privremenim rešenjem i tada Fond obračunava iznos svojih dugovanja i pri prvoj isplati penzije u celini namiruje dug prema korisniku penzije, kažu u Fondu.

Predstavnici Fonda PIO još ranije su ukazali da bi problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju mogao biti rešen novim izmenama Zakona, a jedna od mogućnosti je da poslednja godina rada ne uđe u obračun što bi trebalo da doprinese da se brže dođe do konačnog rešenja.

U Fondu su još ranije uradili računicu i izuzimanje te poslednje godine apsolutno ne utiče na smanjenje penzije koju će korisnik primati, a omogućiće da se brže dođe do konačnog rešenja.

Direktorka Fonda PIO, Dragana Kalinović, ukazala je ranije da to nije samo pitanje rada ažurnosti PIO fonda nego i rada poslodavaca koji takođe treba da dostave određene podatke.

Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, nadležni organi, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja.

Kako navode u Fondu, u mnogim slučajevima postoje posebne teškoće za pribavljanje podataka od kojih zavisi utvrđivanje visine penzije.

Neke od njih su neplaćeni doprinosi za PIO, naknadno utvrđivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijava i odjava osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, ili da između poslodavaca i korisnika nema saradnje, trajanje sudskih postupaka u vezi sa doprinosima za PIO i slično.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…