1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Približiti Beograd i Prištinu

Približiti Beograd i Prištinu

Festival „Mirdita, dobar dan“, koji će na godišnjem nivou inicirati susrete i razmenu beogradske i kosovske kulturne scene, biće prvi put održan od 19. do 21. semptembra u Beogradu, sa četiri dodatna dešavanja u toku godine – dva na Kosvu, dva u Srbiji.

Cilj festivala je društveno, kulturno i političko približavanje i poboljšanje odnosa Beograda i Prištine. Posetioci će u Beogradu imati priliku da se uzpoznaju sa prištiskom kulturnom scenom, pozorištem, filmom, muzikom i likovnim stvaralaštvom.

Glavna inspiracija za organizaciju ovakvog festivala su rad i dostignuća glumca Bekima Fehmiua.

Ceo život Bekima Fehmiua simbolizuje odnos Srbije i Kosova, tu je uvek prisutan potencijal saradnje, tiha diskriminacija i distanca između Srba i Albanaca i nemoć kada se krše ljudska prava„, rekla je izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojković. Ona je istakla da organizacije civilnog sektora sa Kosova i iz Beograda svakodnevno sarađuju, a želja je da se dopre i do šire publike.

Direktor nevladine organizacije Integra iz Prištine Kustrim Kolići je rekao da Bekim Fehmiu predstavlja zajedničku vrednost za Srbe i Albance.

Potrebno je promeniti percepciju i pristup odnosu Srbije i Kosova. Imamo mnogo kvalitetnih umetnika koji kroz kreativnost i stvaralaštvo mogu građanima približiti ideje multikulturalizma i integracije„, rekao je Kolići.

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović izjavio je da se saradnja Srbije i Kosova često svodi samo na sastanke dva premijera i da građani nemaju dovoljno informacija o tome šta im donosi implementacija Briselskog sporazuma. U okviru festivala održavaće se manifestacije i javne debate o životu i istorijskom nasleđu građana Kosova i Srbije.

Od kraja 19. veka, za Srbe i Albance počinje vek nerazumevanja. Postoje teške teme od kojih ne može da se beži i moramo razgovarati o tome šta nam se desilo devedesetih godina i izvući pouke„, rekao je Popović.

Planirano je da se festival ubuduće održava svake godine u junu.

Izvor: Fonet/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…