Predstavljen Indeks održivosti civilnog sektora u Srbiji

Organizacije civilnog društva sve više se uključuju u politički život Srbije, poručeno na skupu gde je predstavljen indeks održivosti civilnog sektora 2013.

Civilni sektor bio je aktivan u debati o prekomponovanju vlade Ivice Dačića, u kojoj je od ukupno 21 ministra smenjeno 11, a Ujedinjeni regioni Srbije isključeni iz vladajuće koalicije. Kampanje organizacija civilnog društva (OCD) doprinele su tome da se smene pojedinci, kao što su tadašnji ministri obrazovanja i kulture, navedeno je na skupu.

Rezultati istrazivanja USAID-a pokazali su da je napredak ostvaren u šest od sedam kategorija, najviše u finansijskoj održivosti, i pored toga što su mnogi donatori otišli iz Srbije, a period je bio „turbulentan“. Napredak je izostao u kategoriji pružanja usluga.

Pravni okvir koji se odnosi na upravljanje organizacijama civilnog društva i dalje se unapredjuje, a udruženja se registruju bez velikih poteškoća, navedeno je u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo i da su u 2013. godini unapredjeni organizacioni kapaciteti OCD, te da su u toku prošle godine donatori uložili više u izgradnju i jačanje kapaciteta civilnog sektora.

Vršilac dužnosti direktora Misije USAID u Srbiji Piter Vibler rekao je na skupu da su rezultati odlični i da država i OCD treba da budu ponosni na njih. On je ocenio da javnost često nije upoznata dovoljno sa doprinosom i aktivnostima civilnog sektora i savetovao im da gradjane upoznaju sa svojim delatnostima putem medija .

Neka se postaraju da javnost zna šta rade i koliko doprinose„, rekao je Vibler, podsetivši da se za vreme majskih poplava videlo koliko  civilni sektor može da pomogne.

Vibler je istakao i da OCD treba više da se uključe u proces pregovora Srbije i EU, ali i primetio da bi političari mogli da obrate više
pažnje i javno govore više o dostignućima civilnog sektora.

Govoreći o uključivanju OCD u pregovore sa EU, direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković rekla je da je ta kancelarija 2013. otpočela obuku OCD za uključuvanje u taj proces, koju je do sad prošla 241 organizacija, odnosno 300 učesnika.

Ona je istakla i da je prošle godine usvojen izmenjeni Poslovnik Vlade, koji je proširio proces javnih rasprava, kao i da je poboljšan
način raspisivanja javnih konkursa pri dodeli budžetskih sredstava.

Izvor: Tanjug/Medija centar Beograd

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…