Poverenica: Osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednak pristup javnom prevozu kao svi putnici

Foto: Tanjug

Beograd – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da svi građani, uključujući i osobe sa invaliditetom, moraju da imaju jednak pristup gradskom prevozu i pozvala  sve koji su zbog invaliditeta diskriminisani da se obrate instituciji Poverenika.

Povodom snimka koji se pojavio u javnosti, Janković je saopštenju kazala da je ponašanje vozača autobusa gradskog prevoza koji je odbio da spusti rampu kako bi osoba sa invaliditetom mogla da uđe za svaku osudu i upozorila da ovakvo postupanje predstavlja tipičan oblik diskriminacije.

Janković je dodala da je Poverenik do sada podneo više inicijativa, između ostalog i inicijativu za izradu sistemskog dugoročnog plana na nacionalnom nivou za otklanjanje arhitektonskih barijera i unapređenje pristupačnosti na svim objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama.

Kako je navela, očekuje da GSP Beograd ispita sve okolnosti ovog slučaja.

Vozila koja nemaju mehaničku ili automatsku rampu, trebalo bi da se u razumnom roku učine pristupačnim u skladu sa zakonom. Svi građani, uključujući i osobe sa invaliditetom, moraju imati jednak pristup gradskom prevozu„, navela je Janković.

Prema njenim rečima, ahitektonska, informaciona i komunikaciona pristupačnost su preduslov za ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svim oblastima društvenog života.

Obezbediti pristupačan prevoz, nesmetan pristup stanovima, obrazovnim institucijama, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, banjskim lečilištima i rehabilitacionim centrima, sudovima, bioskopima i svim drugim ustanovama nije nikakav luksuz, već uslov za normalan i dostojanstven život svih građana i građanki„, zaključila je Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…