Otvorene javne konsultacije o merama za podsticanje renoviranja zgrada širom EU

Energetska efikasnost

Brisel, 12. jun 2020. – Evropska komisija je je otvorila javne konsultacije o merama za podsticanje renoviranja zgrada širom EU.

U zgradama se troši 40 % energije i stvara 36 % emisija staklenih gasova u EU, navode iz Evropske komisije.

Zato bi energetski efikasniji sektor zgrada bio dobar za planetu i uveliko bi doprineo sprovođenju evropskog zelenog plana.

Talas obnove jedan je od prioriteta iz novog paketa za oporavak Evropske komisije, jer ima veliki potencijal za otvaranje radnih mesta i ulaganja. U okviru konsultacija Komisija želi prikupiti povratne informacije o tome kako povećati stopu i kvalitet obnove zgrada uz pomoć regulatornih, političkih i finansijskih instrumenata.

Konsultacije  će biti otvorene do 9. jula, a primljene informacije direktno  će se uključiti u predloge koji će Komisija predstaviti nakon leta.

Evrokomesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je: “Svakoj porodici u Evropi važno je da ima ugodan dom i da može plaćati račune za energiju, a mi im to želimo omogućiti. Osim toga, želimo obnoviti škole, bolnice i druge javne zgrade kao i poslovne prostore kako bi bili energetski efikasni i ekonomični. Talas obnove otvoriće lokalna radna mesta i done će ekonomsku korist za čitavu Evropu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…