Oricio: Pad u profesionalnim standardima, nedostatak pluralizma i politizacija programa komercijalnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću

Andrea Oricio

Beograd, 06. mart 2020. – Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Andrea Oricio izjavio je da analiza Novosadske novinarske škole o sadržaju informativnih programa televizija sa nacionalnom pokrivenošću pokazuje pad u profesionalnim standardima, nedostatak pluralizma i politizaciju tih programa.

Izradili ste kompleksnu i sveobuhvatnu analizu sadržaja informativnih programa televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji. Mi smo rado podržali proces koji se uklapa u primenu Medijske strategije, rekao je Oricio.

Medijska strategija je usvojena krajem januara, posle dugog i ne tako lakog procesa i mi je vidimo kao glavni instrument za stvaranje zdravog medijskog okruženja, konstatovao je on.

Oricio je rekao da je sada glavni izazov za sve učesnike primena tog strateškog dokumenta, kao i usvajanje Akcionog plana koji bi trebalo da ponudi konkretna rešenja i vremenski okvir za zakonodavne izmenu u skladu sa indikatorima koji su dati u strategiji.

Predstavnik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić rekao je da se radi na pripremi Akcionog plana za primenu Medijske strategije, kako bi se posao završio do izbora i potom novi mandat vlade počeo dograđivanjem medijskog zakonodavstva.

Matić je rekao da analiza dolazi u pravo vreme, posebno kada Regulatorno telo za elektronske medije nije donelo obavezno uputstvo za ponašanje komercijalnih medija tokom izborne kampanje, a i oni koriste nacionalne resurse za svoj rad.

Profesorka Dubravka Valić Nedeljković, ispred Novosadske novinarske škole, rekla je da se radi o trećem predstavljanju, posle Novog Sada i NIša, analize sadržaja informativnih programa televizija sa nacionalnim pokrivanjem u Srbiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…