1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Najveći problemi Roma i dalje lična dokumenta i nezaposlenost

Najveći problemi Roma i dalje lična dokumenta i nezaposlenost

Romi u Srbiji su i dalje u nepovoljnom socijalno-ekonomskom položaju, a među najvećim problemima su nezaposlenost i dolazak do ličnih dokumenata, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje javnih politika.

Rezultati istraživanja, koji su danas predstavljeni u publikaciji „Romkinje i Romi i reforma sektora bezbednosti u Srbiji„, pokazuju i da još postoji diskriminacija prema romskoj populaciji i to kako institucionalna tako i ona koja dolazi od pripadnika većinskog naroda. Na konferenciji za novinare je poručeno da se ta diskrimminacija ogleda u rasističkom govoru službenih lica i nereagovanju zaposlenih u školama kada su ugrožena romska deca.

Romi su i dalje, kako se navodi u publikaciji, najneprivilegovanija društvena grupa danas, a istraživanje je pokazalo da svega 29 odsto romskog radno sposobnog stanovništva učestvuje na tržištu rada.

Tek 12 odsto Roma ima srednju školu, a 19 odsto njih je nepismeno. Više od 60 odsto Roma je bez prihoda, dok se više od 40 odsto prostora u kojima žive smatra smeštajem u slučaju nužde.

Jelena Radoman, vodeći istraživač na ovom projektu, rekla je da uzrok svog lošeg socijalno ekonomskog položaja Romi vide kao diskriminaciju od strane većinskog naroda kao i da su dodatnoj diskriminaciji izloženi oni Romi koji su raseljeni sa Kosova i Metohije.
– Istraživane sredine u koje se doselio značajan broj raseljenih Roma sa KiM pokazale su različite stepene tolerancije prema raseljenima i domicilnim pripadnicima ove populacije, za koje je karakterističan visok stepen integrisanosti u društvo – rekla je ona. Radoman poručuje i da se raseljeni Romi sa KiM suočavaju sa egzistencijalnim pretnjama po vlastitu bezbednost poput neposedovanja ličnih dokumanata i osnovnih sredstava za život i neuslovnog smeštaja.

Ispitanici su odgovarali i na pitanja kako vide policiju i vojsku i prema rezultatima, pripadnici romske populacije nemaju poverenja u MUP, ali zato imaju u vojsku. Kako je rekla Radoman, ispitanici su izjavili da smatraju da ih policija ne vidi kao građane, kao i da pripadnici MUP koriste prilikom intervencija neprimerenu silu. Kako bi se položaj Roma poboljšao, istakla je Radoman, neophodno je njihovo zapošljavanje u većoj meri u vojsci i policiji.

Istraživanje je sporovedeno u Vranju, Bujanovcu, Nišu, Kragujevcu, Subotici i beogradskoj opštini Zemun.

Izvor: Tanjug/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…