Najtransparentnije radi vlast u Paraćinu

Transparentost Srbija (TS) sprovela je tokom 2015. godine istraživanje, ocenjivanje i rangiranje svih gradova, opština i gradskih opština u Srbiji na osnovu kriterijuma transparentnosti, a najbolje je rangirana opština Paraćin sa ocenom 74.

Predstavnici TS naveli su na konferenciji za novinare da su konačne ocene, odnosno indeksi, teoretski mogli da budu u rasponu od 0 do 100, a da su bili između 11, što je najniža ocena koju imaju dve opštine, i 74.

Gradovi i opštine, njih 145, rangirani su zajedno, dok su 23 gradske opštine ocenjene, ali ne i rangirane, s obzirom da nemaju iste nadležnosti kao opštine, ali i da su u praksi različiti indikatori neprimenljivi na pojedine gradske opštine.

Prosečna ocena je 40, što je relativno nisko, rečeno je na konferenciji za novinare.

Ocenu iznad 50 imaju 32 lokalne samouprave, iznad 60 njih osam, dok samo jedna opština ima ocenu veću od 70.

Na drugom mestu je opština Inđija sa ocenom 66, a na trećem Bačka Topola sa ocenom 62. Poslednje su Smederevska Palanka i Bela Crkva sa po 11 poena.

Uočeno je da se, u najvećem broju slučajeva, odredbe propisa koje se tiču transparentnosti poštuju u onoj meri u kojoj postoje sankcije za kršenje obaveza.

Dodaje se da se obaveze koje ne povlače sankcije ili su mehanizmi sankcionisanja nedelotvorni, često krše.

Malobrojni su slučajevi istupanja van zakonskog okvira i preduzimanja mera koje nisu obavezne, a mogu da unaprede transparentnost, naveli su predstavnici TS.

Eksplicitan iznos plata lokalnih funkcionera može se naći u informatorima manje od polovine opština. Vidno istaknute procedure i rokove za postupanje po predmetima u prostorijama uprave ili u uslužnom centru ima tek desetak opština.

Kako bi se stanje popravilo TS je preporučila da se informacije o javnim konkursima sistematizuju sa informacijama o rezultatima konkursa (na stranici javni konkursi), da se objavljuju mesečni izveštaji o realizaciji budžeta koje redovno pripremaju odeljenja za budžet u okviru odgovarajućih uprava, sistematizovanje najvažnijih informacija na sajtu opštine.

Takođe se preporučuje i da se na posebnoj stranici posvećenoj javnim nabavkama objavljuju sve informacije grupisane po nabavkama, kao i da se organizuju javne rasprave o budžetu.

Izvor: Beta/Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…