Nacrt strategije za ratne zločine Srbije ima ozbiljne nedostatke

Tužilaštvo za ratne zločine

Beograd, 20. mart 2018. – Nacrt Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina u Republici Srbiji 2018-2023. ne definiše prioritete procesiuranja, indikatore kojima bi se merio uspeh strategije, kao ni rokove za ostvarenje njenih ciljeva, smatraju neke nevladine organizacije u Srbiji.

Nevladine organizacije u Srbiji uputile su kritike na sadržaj nacrta Tužilačke strategije za istragu i gonjenje ratnih zločina koja se odnosi na period 2018-2023. godine. NVO-i smatraju da ovaj nacrt strategije, do čije je kopije BIRN došao u posed, ne tretira na adekvatan način kontinuirani neuspeh zemlje u procesuiranju visokorangiranih osumnjičenih lica.

Ostali nedostaci, smatraju NVO-i koji su videli nacrt Tužilačke strategije su izostanak konkretnih rokova i indikatora po kojima bi se utvrdilo jesu li ciljevi strategije postignuti ili ne.

Nacrt ne nudi rešenja za ključne nedostatke u radu Tužilaštva za ratne zločine“, kaže Višnja Šijačić, pravna analitičarka Fonda za humanitarno pravo (FHP).

Nacrt strategije je 12. marta na zatvorenom sastanku, na kom su prisustvovali i predstavnici FHP-a i Beogradskog centra za ljudska prava, predstavila Snežana Stanojković, tužilac za ratne zločine.

Nacrt Tužilačka strategija trebalo bi da proširi Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina 2016-2020. i da jasno navede aktivnosti Tužilaštva za ratne zločine (TRZ).

Tekst Filipa Rudića, u celosti, možete pročitati na portalu Balkanska tranziciona pravda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…