MUP mora da objasni zabranu #sedamhiljada

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Poverenik) naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da bez odlaganja dostavi Inicijativi bezbednosnu procenu koja je bila osnov za zabranu skupa Sedam hiljada, a koju je MUP označio kao tajnu.

Poverenik u rešenju navodi da MUP u dokumentu “nije dokazao kakva bi se predvidljiva šteta mogla naneti činjenjem dostupnim navedenog operativnog izveštaja sačinjenog od strane policijskih službenika povodom održavanja javnih skupova u Beogradu 11.07.2015. godine”.

Inicijativa je istrajna u naporima da dokaže da su sve radnje državnih organa povodom zabrane skupa Sedam hiljada, protivustavne i protivzakonite. Prvi korak je načinjen ovom odlukom Poverenika, i Inicijativa veruje da će sadržaj ovog operativnog izveštaja pokazati da je odluka o zabrani skupa Sedam hiljada bila politički motivisana, i da nije utemeljena u bezbednosnim razlozima. Drugi korak je ustavna žalba koju je Inicijativa podnela zbog zabrane skupa Sedam hiljada i uskraćivanja slobode okupljanja građanima i građankama Srbije koji su želeli da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Treći korak jeste odbrana Anite Mitić pred Prekršajnim sudom u Beogradu, u postupku koji se vodi protiv nje po prekršajnoj prijavi PS Stari grad zbog organizovanja neprijavljenog skupa u noći 10. jula. Inicijativa insistira da ova prijava mora biti odbačena, jer je Zakon o okupljanju građana na osnovu koga je podneta prijava u međuvremenu oglašen protivustavnim i prestao da važi u oktobru 2015.

Napori MUPa moraju biti preusmereni na procesuiranje napadača na skup Sedam hiljada, umesto na učesnike i učesnice mirnog spontanog komemorativnog okupljanja.

Inicijativa će u narednim nedeljama predstaviti izveštaj u kome će biti dokumentovano postupanje i javno obraćanje predstavnika vlasti u Srbiji povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici. Politika negiranja genocida u Srebrenici je u suprotnosti sa civilizacijskim i evropskim vrednostima kojima deklarativno streme predstavnici vlasti u Srbiji, i na tu politiku mora biti stavljena tačka.

Izvor: Inicijativa mladih za ljudska prava

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…