Mijačić: Sve veći pritisak međunarodne zajednice na Prištinu zbog situacije oko dinara

Beograd – Koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenio je da se pritisak međunarodne zajednice na Prištinu zbog situacije oko dinara povećava.

Dodao je i da predstavnici kosovskih institucija sada pokušavaju da nađu spas iz te situacije napadajući izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i organizacije civilnog društva.

Mijačić je za Tanjug ocenio da su kritike koje je glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi uputio Lajčaku zbog sastanka sa članovima Nacionalnog konventa o EU (NKEU) i Srba sa Kosova jedan neprimereni akt.

Mi smo u sklopu redovnih aktivnosti Radne grupe za poglavlje 35 napravili studijsku posetu Briselu gde smo posetili različite institucije, uključujući i Evropski parlament, Evropsku službu za spoljne poslove, obavili smo sastanke sa brojnim zvaničnicima čak i sa predstavnicima zemalja članica EU„, rekao je Mijačić.

Dodao je da su tokom posete spojene dve delegacije, da su jednu činili članovi Radne grupe za poglavlje 35, a drugu predstavnici kosovskih Srba, koje je Evropski parlament pozvao da govore o položaju Srba na Kosovu i dešavanjima u vezi sa zabranom korišćenja dinara na Kosovu.

Te dve delegacije objedinjene su iz razloga što smo govorili o sličnim temama, imali slične sagovornike, a nije jednostavno organizovati sastanke na tako visokom nivou pojedinačno„, objasnio je Mijačić.

Mijačić je dodao da su zbog ekonomičnosti negde odlazili zajedno, negde je govorila samo delegacija kosovskih Srba, dok je delegacija Radne grupe za poglavlje 35 u Evropskom parlamentu imala sesiju koju je organizovala poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, na kojoj su govorili o situaciji na Kosovu.

Nakon toga, kako je dodao, oglasio se Bisljimi, koji je prema Mijačićevim rečima, podigao retoriku za stepenicu iznad.

Bisljimi je 14. februara oštro kritikovao Lajčaka jer u svojoj objavi o sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa EU nije spomenuo da se radi o NKEU iz Srbije, ironično navodeći da je to još jedna demonstracija Lajčakovog, kako je napisao, „fer“ i „neutralnog pristupa“ stranama u procesu normalizacije odnosa.

On je to objavio, nakon što je Lajčak dan ranije na svom nalogu na platformi X saopštio da je imao vrlo koristan sastanak sa predstavnicima NKEU u Briselu za koji je rekao da je uvek od pomoći „čuti glasove sa terena“, i uz to objavio fotografiju sa sastanka.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…