Kurir u tekstu o novinarki Ani Lalić prekršio Kodeks novinara Srbije

Savet za štampu

Beograd, 14. maj 2020. – Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom „Novinarka Ana Lalić svesno lagala: pogazila kodeks da bi unela strah među ljude“, objavljenim 7. aprila, i ovom dnevnom listu naložila da odluku objavi u svom onlajn izdanju.

Sa devet glasova „za“ i jednim „uzdržanim„, članovi Komisije zaključili su da je Kurir ovim tekstom protiv Ane Lalić izneo neosnovane optužbe i klevete, kao i da nije postupio u skladu sa pravilima profesionalne pažnje.

Komisija je, prilikom rasprave i glasanja, u kojima nije učestvovao podnosilac žalbe novinar Zlatko Čobović, ukazala i da Ani Lalić nije pružena mogućnost da odgovori na tvrdnje da je lagala.

Prema obrazloženju Komisije, time je prekršena i odredba o obavezi novinara da konsultuje više izvora i omogući im da iznesu svoj stav.

Članovi Komisije su zaključili da se, u opremi teksta pre svega, izričito tvrdi, ne samo da je Ana Lalić lagala, već da je „svesno lagala i pogazila Kodeks da bi unela strah među ljude„.

Komisija napominje da je ovo izneto kao činjenična tvrdnja, a ne kao kritičko mišljenje o njenom tekstu, kako je navedeno u odgovoru na žalbu.

Ovakva izričita tvrdnja niti je bilo čime potkrepljena, niti se može dokazati da je novinarka svesno lagala i sa kojim ciljem, navedeno je u odluci Komisije.

U odgovoru na žalbu, advokat Kurira je ocenio da su svi navodi iz žalbe netačni, kao i da je tekst napisan u skladu sa svim pravilima novinarske struke i Zakona o javnom informisanju.

Odluka Komisije za žalbe je objavljena na sajtu Saveta za štampu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…