Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Srđan Aleksić

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” koja se dodeljuje za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim grupama i razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Rok za prijavu je 31.10.2020.

Za prijavu u kategoriji organizacija civilnog društva posebno se pozivaju one organizacije koje predstavljaju marginalizovane grupe ili sa bave zaštitom i promocijom prava marginalizovanih i ranjivih grupa i na taj način podrže novinare i novinarke koji promovišu društveno odgovrno novinarstvo.

Organizacije civilnog društva za ovu kategoriju treba da pošalju predloge emisija, medija ili novinarki/novinara, koji profesionalno i u kontinuitetu izveštavaju o marginalizovanim grupama u društvu i time doprinose rešavanju problema ovih društvenih grupa u praksi i razvoju društveno odgovornog novinarstva.

Prijava za ovu kategoriju treba da sadrži: obrazloženje organizacije koja šalje predlog, najmanje dve snimljene emisije ili najmanje dva objavljena teksta/priloga novinara/novinarke koje organizacija kandiduje za ovu nagradu koji nisu stariji od godinu dana od objavljivanja ovog konkursa (1.5.2019.).

U drugoj kategoriji za nagradu se mogu prijaviti svi zainteresovani novinari i novinarke koji u svojim prijavama treba da pošalju detaljan CV u vezi sa navedenim temama, do tri priloga/teksta ne starije od godinu dana od dana prvobitne objave konkursa (1.5.2019.), kao i potvrdu urednika ili vlasnika medija o objavljenom prilogu/tekstu (ako se ne vidi datum objave).

Novinarska nagrada Srđan Aleksić biće dodeljene 10. 12.2020. povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala deo Mreže za izgradnju mira BiH, prenosi portal media.ba.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…