Janković: Uložiti dodatan napor za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život

Brankica Janković
Foto: ravnopravnost.gov.rs

Beograd – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je upozorila da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa različitim izazovima.

Ona je, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, navela da su to pristup javnim objektima, informacijama i komunikacijama, uslugama zdravstvene i socijalne zaštite.

Dodala je u tu spadaju u problemi pri zapošljavanju i napredovanju na poslu.

Iako su vidni pomaci, praksa Poverenika pokazuje da je po broju pritužbi građana, invaliditet među prvih pet osnova i ove, kao i svih prethodnih godina„, ukazala je ona.

Ocenila je da se mora mnogo više uraditi na uklanjanju svih prepreka kako bi građani i građanke sa invaliditetom bili istinski ravnopravni u svim segmentima života.

Istakla je da je potrebno uložiti dodatan napor za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život, što, kako je ocenila, podrazumeva i ostvarivanje političkih prava.

U pogledu pristupačnosti biračkih mesta, napravljen je najveći pomak, a potrebno je i dalje raditi na mogućnosti glasanja uz pomoć šablona ili listića na Brajevom pismu za slepe i slabodive osobe„, kazala je ona.

Rekla je i da značajan broj dece sa invaliditetom i dalje nema adekvatnu podršku u obrazovanju, jer se, kako je dodala, mere podrške ne sprovode na istom nivou u opštinama i gradovima.

Ukazala je da podrška ličnog pratioca „nije usluga na koju dete može da čeka„, kao i da se to mora obezbediti na vreme i u kontinuitetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…