Izveštavanje medija o Romkinjama i Romima

Štampani mediji u Srbiji više i korektnije izveštavaju o problemima sa kojima se susreću Romkinje i Romi, ali se zadržavaju na faktografskom prenošenju informacija bez ulaženja u kontekst događaja. Izuzev u retkim slučajevima, oni se ne bave kritičkim preispitivanjem položaja Roma u srpskom društvu i efikasnošću državnih politika čiji je cilj inkluzija romske populacije.

Ovo je ključni nalaz kvalitativne analize pisanja štampanih medija (350 tekstova) medijske savetnice Centra za istraživanje javnih politika Tanje Jakobi.

Mediji se ne upuštaju u samostalno izveštavanje (na primer o održivosti opcije iznajmljivanja socijalnih stanova za romske porodice, efikasnosti politike zdravstvenih medijatorki i slično), niti u tekstove unose dodatne podatke koji bi jedan događaj (na primer, useljavanje romskih porodica u socijalne stanove u Kamendinu) stavili u kontekst suživota u lokalnoj zajednici.

Romi i Romkinje najčešće su citirani u kontekstu zahvaljivanja na pruženoj pomoći, i predstavljaju kolorit u tekstu, a ne noseće izvore informacija.

Iz pojedinačnih informacija u medijima može se steći parcijalan uvid u veliki broj mera koje državni organi na nivou republike i na lokalnom nivou sprovode u okviru različitih programa vezanih za romsku populaciju, manjine ili u sklopu širih javnih politika. Te informacije su nedovoljne da bi se stekla jasna slika o nivou izraženosti diskriminacije Roma u srpskom društvu. Tekstovi u kojima se pominje segregacija i rasna i verska mržnja najčešće su povezani sa prenošenjem stavova Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali oni nisu „okidač” koji bi medije ponukao da ove teme stave u centar pažnje čitalaca.

Analiza je dostupna na sajtu Centra za istraživanje javnih politika.

Izvor: Centar za istraživanje javnih politika/Centar za razvoj neprofitnog sektora

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…