Izračunajte svoj ekološki otisak: Elektronski kalkulator za građane

Karbonski otisak predstavlja ukupnu količinu gasova sa efektom staklene bašte proizvedenih direktno i indirektno od strane individue ili društva.  To je zapravo mera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promene a izražava se u tonama (ili kilogramima) ekvivalenata ugljen-dioksida. 

Svaki pojedinac svojom delatnošću nanosi štetu životnoj sredini ali i da svi pojedinačno možemo i moramo da preduzmemo ozbiljne korake kako bismo smanjili emisije gasova koji doprinose efektima staklene bašte. U zavisnosti od naših navika, bilo da je reč o ishrani, načinu putovanja, potrošnji energije, kupovnim navikama, načinu odlaganja otpada proizvodimo štetne gasove koji negativno utiču kako na sredinu u kojoj živimo tako i na naše zdravlje. 

NVO Green Home je na svojoj web stranici postavila baner "Izračunajte svoj karbonski otisak", a u okviru kog građani mogu jednostavnim klikom naći više informacija o tome šta je karbonski otisak i kako ga možemo izmeriti. Unošenjem podataka o vašim svakodnevnim aktivnostima kalkulator vam daje obračun koliko učestvujete u zagađivanju životne sredine, te daje i nekoliko ideja na koji način možete umanjiti negativan uticaj na životnu sredinu, npr. za početak promeniti izbor prevoznog sredstva. Ovo se dalje može uporediti sa vašim mesečnim troškom ukoliko idete automobilom i onim koji biste napravili ukoliko biste išli pešice, biciklom ili koristeći gradski prevoz i sl.

Neki od kalkulatora koji se nude i predlažu šta je to što svaki pojedinac može uraditi, te koliko je zapravo važno kupovati domaće proizvode, koristiti javni transport, ulagati u izolaciju stambenog prostora  i umanjiti troškove kućnog budžeta a da pri tome živimo udobno i učestvujemo u smanjenju nastanka štetnih gasova.

Merenjem  karbonskog otiska vidi se da i najmanja promena ponašanja može u značajnoj meri doprineti smanjenju zagađenosti životne sredine i zdravijem okruženju. 

Izvor: NVO Green Home

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…