ISC Srbija: Istraživali smo kako građani vide OCD danas

Kakva je percepcija civilnog sektora u Srbiji, da li građani i građanke razumeju rad organizacija civilnog društva (OCD), šta su za njih najveći problemi u Srbiji, da li su spremni da učestvuju u javnom životu, koliko se osećaju spremnim i sposobnim da donose odluke ili pokreću inicijative u njihovim lokalnim sredinama ili državi, koliko imaju poverenja u institucije?

Ovo su neka od pitanja koja smo tokom juna, u sradnji sa agencijama ProPozitiv i BIRODI, postavili građanima kako bismo uvideli u kojoj meri se, u odnosu na ranija istraživanja, promenio odnos građana prema radu OCD. Evo nekih od najznačajnijih rezultata:

Dobra vest je da blago raste broj građana koji uopšte znaju šta je OCD (sa 56% u 2009 na 58% u 2014) no i dalje veliki broj ispitanika, čak 54% misli da OCD ne može da pomogne u rešavanju njihovih problema i problema njihove porodice.

Građani, ipak, vide da je delovanje civilnog sektora „više korisno nego štetno“ u oblastima: zaštite dečijih prava, smanjenja nasilja u porodici, poboljšanja uslova za ljude sa posebnim potrebama, zaštiti životne sredine,…

Još jedna dobra vest je što među građanima postoji blag rast u broju onih koji su preduzeli neku akciju da bi rešili neki problem u svojoj zajednici (sa 11% u 2009 na 16% u 2014 godini); evidentan je i rast u broju onih koji navode da su zajedno sa drugim osobama iz njihove zajednice učinili nešto za dobrobit cele zajednice(sa 16% u 2009 na 24% u 2014 godini).

A postoji i značajan rast u broju građana koji bi posvetili svoje vreme (sa 54% u 2009 na 61% u 2014 godini) i svoj novac (sa 59% u 2009 na 73% u 2014 godini) nekom projektu koji ima za cilj da poboljša život drugim ljudima u vašoj zajednici ali vama ne donosi neku neposrednu korist.

Mladi, obrazovani i oni koji znaju šta je NVO su značajno više aktivniji i spremniji na participaciju u poređenju sa opštom populacijom.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu ISC Srbija

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…