Investicije u energiju vetra u Srbiji na čekanju

vetroturbine

Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju struje iz energije vetra i ima zainteresovanih investitora, finansijera i proizvođača opreme za tu oblast, ali još nema uslova za realizaciju projekata, izjavio je 21. oktobra direktor Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Jirgen Velšof (Welschof).

On je ocenio da bi te investicije mogle dostići milijardu evra, a da glavnu prepreku predstavlja ugovor o otkupu struje koji ne obezbeđuje sigurnost finansijerima. Srbija za sada ima jednu vetroelektranu snage 0,5 megavata.

Milijardu evra investicija u vetroparkove u Srbiji čeka na granicama jer ugovor o otkupu struje ne obezbeđuje sigurnost finansijerima, rekao je Velšov na pedstavljanju Atlasa vetrova Balkana.

On je rekao da su spremni i proizvođači opreme, koji ne samo da planiraju da isporuče vetrogeneratore vredne nekoliko stotina miliona evra, već planiraju da uđu u dugoročne ugovore o upravljanju vetroparkovima, što bi donelo dodatni novac Srbiji.

To se ne dešava jer finansijeri misle da ugovor o otkupu struje (PPA) ne obezbeđuje dovoljnu sigurnost„, rekao je Velšof.

On je izrazio očekivanje da će biti obnovljeni razgovori sa srpskim zvaničnicima na tu temu.

Velšof je izrazio nadu da će problemi biti otklonjeni i da će se u Srbiji realizovati projekti sa javnim preduzeća, kao što je projekat Elektroprivrede Srbije (EPS) za vetropark u Kostolcu, ali i privatnim sektorom.

On je rekao da KfW banka očekuje da će ugovor o finansiraju EPS-ovog vetroparka u Kostolcu biti potpisan krajem 2015, ali da to zavisi od toga da li će Ministarstvo finansija Srbije uvrstiti davanje garancije za taj zajam u budžet za narednu godinu.

Velšof je dodao i da će Atlas vetrova Balkana, koji je po narudžbini KfW banke uradio institut Sander i partner, olakšati finansiranje i realizaciju novih projekata za korišćenje energije vetra u Srbiji i regionu.

Direktor insituta Sander i partner Johanes Sander (Johannes) rekao je da Atlas vetrova Balkana obuhvata mape vetrova i podatke o jačini vetra u periodu od 60 godine na više od 40.000 lokacija i da mogu da se koriste besplatno.

Podaci pokazuju da u Srbija postoji veliki prostor sa dobrim uslovima i povoljnim vetrovima za izgradnju vetroparkova„, rekao je Sander.

Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Srije Rastislav Kragić rekao je da su u Srbiji do sada izdate energetske dozvole za izgradnju 12 vetroparkova snage 1.300 megavata.

Do sada je realizovan jedan vetropark snage 0,5 megavata, a ukupno četiri vetroparka snage 35 megavata dobila su privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije„, rekao je on.

Kragić je podsetio Srbija planira izgradnju vetroparkova snage 500 megavata u okviru ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici da se udeo energije iz obnovljivih izvora poveća sa sadašnjih 21,2 na 27% do 2020. godine.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…