Institucije u Srbiji među najnetransparentnijima u regionu

Vlada Republike Srbije

Beograd, 17. jun 2022. – Rezultati istraživanja koje je predstavila organizacije „Partneri Srbija“ pokazali su da su institucije u Srbiji među najzatvorenijima u regionu.

Pandemija koronavirusa dodatno je uticala na smanjenje transparentnosti organa vlasti, posebno kada je reč o javnim nabavkama medicinske opreme i materijala, navode iz ove organizacije.

Ovogodišnji monitoring sproveden je na uzorku koji čine Narodna skupština, Vlada, pokrajinska Skupština i Vlada, 21 ministarstvo i 44 organa uprave.

Rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju da je Srbija sa 26,74 odsto ispunjenih svih posmatranih indikatora na trećem mestu po otvorenosti institucija među četiri analizirane države regiona. Na začelju ove liste je Bosna i Hercegovina sa 21.31 odsto ispunjenosti indikatora, Crna Gora je druga, a najbolje rangirana je Severna Makedonija sa 33.14 odsto ispunjenosti svih kriterijuma“, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je najzatvorenije u regionu, ispunjava 38 odsto potrebnog, a dok prvoplasirana Vlada Severne Makedonije odgovara na 82 odsto kriterijuma.

Trend smanjenja nivoa transparentnosti pokazale su i analize javnih nabavki medicinske opreme i materijala tokom pandemije koronavirusa.

Tako su medicinske ustanove češće pribegavale pregovaračkim postupcima bez javnog poziva koji su manje transparentni, pozivajući se na hitnost situacije izazvane pandemijom.

Česti su bili i postupci sa jednim ponuđačem, čak i situacijama kada je na tržištu postojao veći broj subjekata koji su mogli da daju ponudu naručiocima, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…