Građanska Vojvodina osudila Martinovićev politički progon novinara

Građanska Vojvodina

Novi Sad, 12. april 2017. – Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je da je napad šefa poslaničke grupe vladajuće partije u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića na novinare deo kampanje protiv Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Martinović je juče optužio novinare i opoziciju za organizovanje protesta protiv diktature u Srbiji i pokazao fotografije programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića i predsednika NDNV Nedima Sejdinovića, kao i novinarke Antonele Rihe, ali i predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca.

Građanska Vojvodina je oštro osudila ovakav vid napada na novinare i ocenila da negativnu kampanju već neko vreme vode "vlast i tabloidi pod njenom kontrolom", a posebno protiv čelnika NDNV-a Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića.

"Građanska Vojvodina iskazuje veliku zabrinutost zbog ozbiljnih pretnji koje su njih dvojica, kao i neki drugi novinari i javne ličnosti dobijali u proteklom periodu i ukoliko se počinioci pod hitno ne otkriju i kazne, smatraćemo da su i te pretnje deo iste kampanje", piše u saopštenju.

Kako se navodi, optuživanje novinara za organizaciju protesta ima za cilj da se "prikriju suštinski razlozi tih spontanih masovnih demonstracija u Srbiji i opravdanog gneva gradjana".

"Građani više nisu mogli da ćutke trpe dugogodišnju strahovitu političku i medijsku manipulaciju, koju je karakterisao i progon političkih neistomišljenika, a koja je dosegla kulminaciju tokom ovogodišnjeg potpuno neregularnog izbornog procesa", dodaje se u saopštenju.

Građanska Vojvodina je izrazila i zabrinutost da bi pritisak na one koji se kritički odnose prema vlasti u Srbiji, u narednom periodu mogao i da se pojača.

"Zabrinuti smo da ova vlast, kojoj je koncept političkog i medijskog pluralizma potpuno nejasan i neprihvatljiv, može u narednom periodu da značajno poveća pritisak na one koji su prema njoj kritički orijentisani, pa čak i da organizuje svojevrsnu odmazdu protiv njih", kaže se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti, Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…