Evropski pokret u Srbiji osuđuje premeštaj tužiteljki u Višem tužilaštvu u Beogradu bez obrazloženja

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Beograd – Evropski pokret u Srbiji protivi se premeštaju tužiteljki Bojane Savović i Milene Božović, koje su odlukom Višeg tužilaštva u Beogradu, kako je navedeno u saopštenju pokreta, potiv njihove volje i bez obrazloženja premeštene na druga radna mesta.

U saopštenju Evropskog pokreta je navedeno da takvo premeštanje predstavlja oblik mobinga i zastrašivanja i dodaje se da su obe tužiteljke poznate po „beskompromisnom profesionalnom angažmanu na teškim slučajevima i po svom društvenom aktivizmu i javnim kritikama negativnih društvenih pojava„.

Ocenjeno je da taj postupak pokazuje razmere ugroženosti pravne države u Srbiji i upućen je poziv strukovnim organizacijama sudija i tužilaca, kao i drugim organizacijama civilnog društva da iskažu protivljenje odluci Višeg tužilaštva.

Pozivamo ih da daju javnu podršku tužiteljkama koje su se našle pod pritiskom zbog borbe za integritet svoje profesije i za poštovanje načela vladavine prava u našem društvu„, stoji u saopštenju.

Prošle nedelje tužiteljka Bojana Savović premeštena je u Odeljenje za maloletnike, a tužiteljka Milena Božović u prvostepeno tužilaštvo.

Tužiteljka Savović rekla je medijima da sumnja da je premeštena u odeljenje gde ne mogu da se izriču velike kazne i gde su slučajevi za koje obično ne postoji veliki interes javnosti zato što nije želela da bude poslušna.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…