Dve godine borbe da grad Bor postane bezbedan, pristupačan i saobraćajno uređen

Bor, 13. avgust 2022. – Uređenost i veličina jedne zajednice ogleda u njenom odnosu prema najslabijima, poručuju iz borskog udruženja Sigurne staze.

Cilj udruženja Sigurne staze je da grad Bor postane bezbedan, pristupačan i saobraćajno i urbanistički uređen.

Ulica, kao osnovni arhitektonski prostor grada, nije namenjena samo za kretanje motornih vozila već pripada i drugim učesnicima u saobraćaju.

Zbog svega navedenog borsko udruženje Sigurne staze celokupan rad posvećuje deci, pešacima, biciklistima i osobama sa invaliditetom.

Projekti ovog udruženja zasnivaju se na primeni “Humanog inženjeringa”, konceptu koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i potrebama koje imaju Borani i Boranke.

Reč je o konceptu koji se kod nas praktično ne primenjuje, a koji zahteva drugačiji pristup rešavanju problema i drugačije oblikovanje saobraćajnog i urbanističkog prostora, uz primenu inovativnih, praktičnih i jednostavnih rešanja koja bi zadovoljila sve učesnike u saobraćaju.

U spotu u kome su predstavljeni rad i rezultati ovog borskog udruženja učestvovali su: Igor Velić (Sigurne staze), Goradana Miletić-Svirčev (Sigurne staze), Nemanja Nikolić (MTB grupa Bor), Miroslav Ćirić (Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Bor) i Marija Grujić (Sigurne staze).

——

Ovaj spot je realizovan uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Mišljenje koje je izneto u spotu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…