CEP: Devet od deset ispitanika nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave

javnost

Beograd, 31. maj 2022. – Nešto više od polovine građana Srbije zna da može da traži informacije od javnog značaja koje nastaju u radu organa lokalne uprave ali samo 38% zna i kako to da uradi.

To pokazuju rezultati ankete o efikasnosti rada lokalnih uprava koji su saopšteni 31. maja na skupu u Beogradu.

Na konferenciji „Kvalitetna uprava na lokalnom nivou – noseći stub dobre javne uprave“ u organizaciji Centra za evropske politike (CEP) rečeno je da 58% građana ima pretežno negativno iskustvo sa radom svoje gradske odnosno opštinske uprave a ostali pretežno pozitivno.

Građani koji su nezadovoljni uslugama kao razlog najčešće navode prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, „šetanje“ od kancelarije do kancelarije.

Anketa, koja je obuhvatila više od 5.200 građana iz 17 gradova i opština u Srbiji, pokazala je i da gotovo trećina ispitanih smatra da njihova lokalna samouprava isključuje građane iz procesa donošenja odluka.

Istovremeno samo 17% građana smatra da se službenici u njihovoj lokalnoj upravi zapošljavaju prema kvalifikacijama, stručnosti i sposobnostima.

Ostali misle da su za zapošljavanje u lokalnim samouprava ključne političke i lične veze pri čemu čak 78% ukazuje na političke.

Istraživač CEP Vladimir Mihajlović rekao je da građani, bez obzira iz kog su regiona Srbije, iste stvari prepoznaju kao pozitivne odnosno negativne u radu lokalnih uprava.

Takođe je podsetio da u EU lokalni nivo vlasti sprovodi više od 70% celokupnog zakonodavstva.

Anketa je pokazala i da devet od deset ispitanika nije učestvovalo u oblikovanju odluka lokalne samouprave – npr. o budžetu ili urbanističkim planovima.

Takođe je 72% anketiranih reklo da su im službenici tražili da sami pribave dokumenta iz zvaničnih evidencija iako su od 2015. službenici dužni da tu uslugu ponude građanima.

Aktivnosti u okviru inicijative „Praćenjem javne uprave ka boljem upravljanju na lokalu – Pratim JA“ biće  nastavljene do kraja godine.

Inicijativu „Pratim JA“ sprovodi CEP u saradnji sa partnerskim organizacijama – Centrom za ravnomerni regionalni razvoj, Nacionalnom koalicijom za decentralzaciju i Ekološkim centrom Stanište uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i sufinansiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.                                                  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…