CEAS: Nadležni organi da ispitaju delovanje organizacije Srpsko Evro Atlantska Saradnja

Centar za evroatlantske studije (CEAS)

Beograd, 23. februar 2018. –  Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) poziva Agenciju za privredne registre i druge nadležne organe da obrate pažnju na profil i delovanje organizacije Srpsko Evro Atlantska Saradnja (SEAS) registrovane 25. maja 2016. godine u APR, čiji je osnivač „izvesni Vencislav Bujić“.

U saopštenju CEAS tvrdi da je Bujić „u javnosti poznat kao osoba koja održava veze sa Srbima koji učestvuju na strani pro-ruskih snaga u ratu u Ukrajini“.

Osim tendenciozno izabranog imena, koje omogućava zabunu i olakšava lažno predstavljanje, SEAS je u jednom periodu skoro potpuno prekopirao vizuelni identitet internet prezentacije naše organizacije, koji smo bili prinuđeni da potpuno promenimo“, napominje CEAS.

Osim toga, SEAS je na društvenim mrežama „objavljivao konfuzne navodno pro-američke i pro-NATO postove, koristeći pri tom tendenciozno rusofobne fraze“, naglašava CEAS i dodaje da SEAS koristi i „govor mržnje prema Albancima“.

SEAS se deklariše kao ‘nezavisna socijal-neokonzervativna organizacija'“, dodaje se u saopštenju CEAS, koji je više puta dobijao informacije da „SEAS kontaktira naše donatore i saradnike, dovodeći ih u zabludu da je u pitanju CEAS“.

Očito je da Bujić tako pokušava da nelegitimno, a možda i nelegalno, prikuplja informacije“, upozorava CEAS i precizira da je SEAS organizovao skupove sa istim temama i skoro istim imenima konferencija, „paralelno sa našim događajima, uz slanje konfuznih i kontradiktornih poruka“.

Najnoviji talas aktivnosti SEAS protiv Centra za evroatlantske studije se poklapa i sa novom kampanjom direktnih pretnji smrću upućenih direktorki CEAS Jeleni Milić, navodi se u saopštenju i konstatuje da se „ovakve pojave nikako ne mogu smatrati slučajnostima“.

Nažalost, na njih niko od nadležnih organa, medija, medijskih, regulatornih tela ili organizacija civilnog društva nije reagovao“, zaključuje CEAS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…