Bugarska predstavlja balkansko čvorište za gas

gas

26.avgust 2016. (Euractiv) – Početkom septembra 17 međunarodnih energetskih kompanija razgovaraće sa bugarskim zvaničnicima u crnomorskoj luci Varna o balkanskom gasnom čvorištu koje promoviše bugarska vlada i podržava Evropska komisija, najavila je vlada u Sofiji.

Bugarska je nakon odustajanja Rusije od Južnog toka predložila izgradnju čvorišta za gas na crnomorskoj obali do koga bi stizao taj energent iz raznih izvora. Izgradnja tog centra, koji bi mogao da distribuiše i tečni prirodni gas, koštala bi više od dve milijarde evra. Bugarski premijer rekao je tokom nedavne posete Varni da traže investitore za buduće balkansko čvorište za gas.

Okrugli sto strana zainteresovanih za centar za distribuciju gasa, koji će biti održan 5-6. septembra u Varni, organizuju bugarske vlasti i Evropska komisija, objavio je 26. avgusta specijalizovani sajt NaturalGasWorld.

Rezultati rada okruglog stola u Varni, prenosi Euractiv, biće zvanično objavljeni na sastanku radne grupe na visokom nivou za povezivanje sektora gasa u centralnoj i istočnoj Evropi u Budimpešti 8-9. septembra.

Izgradnju čvorišta za gas u blizini grada Varne na crnomorskoj obali bugarski premijer Bojko Borisov predložio je nakon što je Rusija odustala od Gaspromovog projekta gasovoda Južni tok zbog protivljenja Evropske komisije. Južnim tokom trebalo je da ide 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije do Bugarske i dalje do Evrope – kroz Srbiju, Mađarsku i Sloveniju, međutim, pokazalo se da je Bugarska prekršila pravila EU o javnim nabavkama.

Novim ambicioznim projektom predviđeno je da u čvorište stiže gas iz Rusije, Azerbejdžana i Turkmenije, kao i Bugarske i Rumunije, rekao je zimus na sastanku visokih funkcionera iz sektora energetike u Sofiji Borisov. Prema njegovim rečima, vlada i Evropska komisija zajedno će razvijati projekat i obezbediti sredstva za njegovo finansiranje.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da Komisija nastavlja da radi na razvoju balkanskog gasnog čvorišta, koje bi moglo da uključuje i isporuke ruskog gasa, ali samo ako je "potpuno u skladu sa pravilima o konkurenciji EU", navedeno je u Junkerovom pismu bugarskoj vladi s početka meseca.

U međuvremenu je Gasprom zatvorio odeljenje zaduženo za projekat Južni tok osnovano 2009. da nadzire izgradnju gasovoda koji je u decembru 2014. zamenjen Turskim tokom.

Prema izvorima, u poslednjih godinu i po dana to odeljenje je nadziralo Turski tok i pregovaralo sa partnerima Južnog toka i izvođačima radova o "nerešenim pitanjima". Tako npr. italijanska kompanija Saipem pokušava da izvuče od Gasproma 759 miliona evra zbog prekida ugovora i već obavljenih radova.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…