Bodrožić: Vlast da koristi isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima

Željko Bodrožić

Beograd, 16. maj 2020. – Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozdravio je brzu reakciju vlasti u slučajevima pretnji Slobodanu Georgievu i Ivanu Ivanoviću, ali je napomenuo da su se oni i ranije suočavali sa brojnim pretnjama, koje nisu rešavane, prenosi platforma Safejounalists.net.

Bodrožić je objasnio da do takvih pretnji dolazi često posle targetiranja od državnih zvaničnika i kampanja blaćenja provladinih tabloida.

U ovom slučaju vlasti su pokazale da mogu da deluju profesionalno, identifikuju izvore pretnji i uhapse ih. Sada kada znamo da je to moguće, snažno ih pozivamo da koriste isti pristup prilikom istrage svih pretnji novinarima, dodao je Bodrožić.

Istraživački novinar Slobodan Georgiev i voditelj kritičko humorističke emisije Ivan Ivanović primili su onlajn pretnje smrću sa istog tviter profila, a policija je uhapsila osobu koje stoji iza tih pretnji.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara – SafeJournalists.net – koja predstavlja više od 8.200 članova, pridružuje se svom članu NUNS pozdravljajući brzu reakciju srpskih vlasti.

Delimo zabrinutost srpskih novinara, jer sa 259 incidenata učinjenih na štetu novinara od 2015. godine, Srbija je crni šampion u regionu.

SafeJournalists.net apeluje na državne službenike Srbije da doprinesu smirivanju tenzija i ne podstiču dalje neprijateljsko okruženje u kojem novinari rade.

Tražimo da se javnim tužiocima i policiji pruži podrška da vrše svoju dužnost na najvišem nivou profesionalizma i odgovornosti kako bi mogli da istraže i procesuiraju sve slučajeve pretnji novinarima.

SafeJournalist.net će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne institucije o ovom slučaju.

Regionalnu platformu čine Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…