1. Početna
  2. Društvo
  3. Beogradski univerzitet napredovao na Šangajskoj listi

Beogradski univerzitet napredovao na Šangajskoj listi

Beogradski univerzitet

Beograd, 15. avgust 2022. – Univerzitet u Beogradu je ove godine na prestižnoj Šangajskoj listi plasiran između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta na svetu, čime je njegova pozicija poboljšana u odnosu na 2021. godinu..

Prošle godine Univerzitet u Beogradu  je bio plasiran između 501. i 600. mesta.

Uzimajući u obzir dinamičan razvoj performansi visokoškolskih ustanova u privredno najrazvijenijim zemljama, pozicija Univerziteta u Beogradu je relativno stabilna uprkos manje povoljnim uslovima za obavljanje naučnoistraživačke delatnosti i popravljena je u odnosu na prošlu godinu„, naveo je Univerzitet u Beogradu.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta, podsetio je taj univerzitet.

Na rang-listi ARWU Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. među 500 rangiranih.

Beogradski Univerzitet je i 2019. i 2020. bio rangiran između 401. i 500. mesta, da bi 2021. pao među univerzitete rangirane od 501. do 600. mesta. Najbolje je bio rangiran 2018. godine, između 301. i 400. mesta.

Na listi se našao i Univerzitet u Novom Sadu, i to kao i u protklih pet godina među univerzitetima od 901. do 1.000. mesta.

Kada je reč o pojedinim akademskim oblastima, Univerzitet u Beogradu najbolje je rangiran u oblasti prehrambene nauke i tehnologije, između 51. i 75. mesta. Bolje nego u opštem rejtingu, između 201. i 300. mesta prošao je i u oblasti fizike, veterine, javnog zdravlja i stomatologije.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi se od 2003. kao međunarodno istraživanje akademske izvrsnosti koje obavlja ShanghaiRanking Consultancy.

Reč je, kako se navodi na sajtu ShanghaiRankinga, o „potpuno nezavisnoj organizaciji za proučavanje višeg obrazovanja, koja nije podređena nijednom univerzitetu ili vladinoj agenciji„.

Za rangiranje unverziteta ARWU koristi šest objektivnih indikatora, među kojima su i broj bivših studenata ili saradnika koji su osvojivi Nobelovu nagradu ili druga prestižna priznanja, broj citiranih naučnih radova nastalih na nekom univerzitetu, broj radova i članaka objavljenih u stručnim časopisima.

Ove godine je, kako je saopšteno, analiziran rad više od 2.500 univerziteta, a objavljena je rang lista prvih hiljadu.

Na vrhu liste je američki Harvard, i to već 20 godina zaredom. Na drugom i trećem mesto takođe su američki univerziteti, i to Univerzitet Stanford i Masačusetski tehnološki institut. Britenski Kejmbridž i Oksford nalaze se na 4. i 7. mestu. Među prvih 20 univerziteta, čak 15 je iz SAD.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…