Batut ignoriše rešenje Poverenika da dostavi podatke o obolelim i preminulim od COVID-19

korona virus

Beograd, 01. oktobar 2020. – Institut Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ nije odgovorio po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koje im je dostavljeno 4. septembra.

Tim rešenjem se nalaže da tražene informacije o testiranim, obolelim i preminulim licima iz informacionog sistema COVID-19 budu dostavljene u roku od sedam dana.

To je saopštila Fondacija za otvoreno društvo Srbija, u ime Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Fondacija je navela da je još sredinom jula, uz podršku više desetina organizacija građanskog društva i medija, Institutu „Bаtut“ podnela zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, s ciljem objavljivanja pouzdanih informacija o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali da odgovor tada nije dobila.

Budući da je reč o nespornom interesu javnosti da sazna podatke koji su od značaja za zaštitu zdravlja stanovništva, ‘Batut’ je bio dužan da po ovom zahtevu postupi u roku od 48 sati“, navodi se u saopštenju Koalicije za slobodu pristupa informacijama.

Umesto toga što je traženo, “ ‘Batut’ je u odgovoru na zahtev organizacije civilnog društva uputio na sajt Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu“.

Iz odgovora te Kancelarije „nedvosmisleno proizlazi da podaci kojima raspolaže taj organ nisu potpuni, odnosno, da se na sajtu te Vladine Kancelarije ne objavljuju podaci koji bi bili preuzeti direktno iz baze Informacionog sistema COVID-19, koji je uspostavljen na osnovu zaključka Vlade“, piše organizacija i navodi da su se tada obratili Povereniku za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, rešavajući po žalbi 90 udruženja, rešenjem naložio da „Batut“ dostavi tražene informacije u roku od sedam dana.

Institut ‘Batut’ je rešenje primio 4. septembra, ali ni posle gotovo mesec dana nije postupio po nalogu Poverenika. Koalicija je podnela Povereniku predlog za sprovođenje rešenja“, navodi se u saopštenju.

Fondacija za otvoreno društvo piše da „javna potvrda sumnji da su tokom leta objavljivani netačni podaci o broju preminulih od KOVIDA-19, prebacivanje odgovornosti za to na neimenovane ‘informatičare’, i odsustvo bilo kakve reakcije ‘informatičara’, instituta ‘Batut’ i Vlade Srbije, više nego ikad potvrđuje potrebu da javnosti budu stavljeni na raspolaganje autentični podaci iz Informacionog sistema COVID-19″.

Jedino na taj način moguće proveriti da li je do netačnosti došlo prilikom unosa podataka u bazu, ili su oni naknadno lažirani“, ocenjuje se u saopštenju.

Fondacija je ocenila i da je u Srbiji tokom epidemije pravo na pristup informacijama ozbiljno ugroženo neopravdanim označavanjem tajnosti, naročito o nabavkama medicinske opreme.

Ni podaci o broju testiranih, obolelih i preminulih lica, koji se svakodnevno saopštavaju građanima, i dalje nisu proverljivi, i pored toga što su argumentovane sumnje u njihovu autentičnost ozbiljno narušile poverenje građana“, piše u saopštenju.

Koalicija podseća da je tokom juna izveštavanje o podacima iz Informacionog sistema KOVID-19 o zaraženima virusom SARS-CoV-2, umrlim, kao i drugim epidemiološkim podacima, dovelo do uznemirenja javnosti.

Izveštavanje je istovremeno bilo u direktnoj suprotnosti sa obavezom koju je uspostavila sama Vlada Srbije Zaključkom o uspostavljanju IS COVID-19“ jer je tim zaključkom „propisana obaveza ažurnog prikupljanja ovih podataka u otvorenom formatu, kao i dostavljanje anonimizovanih podataka Kancelariji za informacione tehnologija i elektronsku upravu, koja treba da ih objavljuje na zvaničnoj internet stranici “, navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše da je Fondacija SHARE „mapirala tokove podataka u državnom Informacionom sistemu COVID-19“, iz čega „jasno proizlazi da ne bi smelo da dođe do nekonzistentnosti u podacima ukoliko se sistem koristi na način koji je predviđen propisima i uputstvima koje je država donela“.

Koalicija za slobodan pristup informacijama podseća da građani Srbije imaju pravo na obaveštenost koje im garantuje i Ustav Srbije i međunarodne konvencije čiji je Srbija potpisnik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…