Arhipelag objavio novi roman slovenačkog pisca Draga Jančara

Drago Jančar Kao i ljubav

Beograd, 30. novembar 2019. – Novi roman slavnog slovenačkog pisca Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata.

Jančarov roman je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. Pisac iznutra prati doživljaje svojih junaka, njihove unutrašnje lomove i spoljne okolnosti koje ih izazivaju i lome, ograničavaju i sputavaju. Jančarovi junaci pokušavaju da se izbore sa okolnosti, društvenim i političkim, istorijskim i ideološkim, koje ih nemilosrdno bacaju u najrazličitija iskušenja, dovodeći ih u opasnost da pređu granicu ljudskosti, da se sve te ili pak da žive u strahu i očajanju.

U ovom majstorski ispričanom romanu pisac spaja intimne sudbine pojedinaca sa važnim društvenim tokovima i istorijskim silama koji se odigravaju na uzavreloj pozornici Drugog svetskog rata.

Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi ukrštaju se četiri price o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje.

Svako od Jančarovih junaka u jednom trenutku je žrtva, da bi, promenom ratnih okolnosti, za neko vreme postao pobednik i osvetnik, posednik moći i osoba koja odjednom dolazi u priliku da odbaci nekadađnje strahove i nametnute uloge.

Svako od Jančarovih junaka pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i od propadanja ljudskog dostojanstva.

Smešten na relativno malom prostoru i u relativno kratkom vremenu, u razdoblju poslednje godine jednog strašnog rata, tokom koje se toliko toga menja iz osnova, roman Draga Jančara Kao i ljubav uzubdljiva je priča o ljubavi i patnji, o ratu i lomovima u ljudskom društvu i u samoj ljudskoj prirodi.

Roman Draga Jančara Kao i ljubav objavljen je i na nemačkom i francuskom jeziku. U oktobru roman Kao i ljubav bio je na vrhu lista najčitanijih knjiga u Austriji, a neobično pozitivne kritike o ovom romanu objavljene su u vodećim listovima i nedeljnicima na čitavom nemačkom govornom području.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…