Alijansa evropskih gradova protiv platforme Airbnb

Beč

Beč, 18. oktobar 2019. – Amsterdam, Barselona, Lisabon, Minhen, Pariz i Beč formirali su alijansu protiv internet platforme za iznajmljivanje stanova Airbnb koja je prošle godine samo u Austriji zabeležila milion korisnika.

Tim povodom predstavnici saveza Eurocities sreli su se u Minhenu 17. oktobra 2019. godine.

Inicijativa evropskih gradova želi da sve digitalne platforme preuzmu pravnu odgovornost, izvršavaju svoje pravne dužnosti i vrše razmenu podataka tamo gde je ona neophodna.

Trenutno važeća pravila Evropske unije nastala su 2000. godine odnosno starija su osam godina od platforme Airbnb i njenog poslovnog modela.

Bečki gradski odbornik Peter Florijanšic (Peter Florianschütz) jedan je od stručnjaka koji pripremaju stavove o ekonomiji deljenja koji će biti predstavljeni pred Evropskom komisijom u Briselu kako bi se za internet platforme pripremila nova pravila.

To bi bio prvi korak u stvaranju političkog i pravnog okvira za regulisanje digitalne privrede.

Da podsetimo, Beč je pregovore sa platformom Airbnb prekinuo još krajem prošle godine zbog naplate boravišnih taksi koja nije u skladu sa austrijskim zakonom.

Naime, boravišne takse treba da uđu u gradski budžet i svi vlasnici smeštaja dužni su da imaju poseban račun za njihovu naplatu. Airbnb je odbio automatsko pružanje podataka o naplati boravišnih taksi, ali prekid pregovora nije uticao na one iznajmljivače koji poštuju zakonske obaveze.

U međuvremenu Airbnb revnosno radi na svojoj ekspanziji zato što se u sledećoj godini priprema da izađe na berzu.

Budući da putem platforme kao što je Airbnb stanodavci brže mogu da zarade, sve glasnije se čuju pritužbe da je u centru grada malo stanova koji dugoročno mogu da se iznajme.

Neki predstavnici alijanse tvrde da gradovi na ovaj način gube svoj „duh“ budući da na primer u Parizu četvrtina stanova u centru isključivo služi iznajmljivanju preko internet platformi. Više gradova je pokušalo da stanodavcima ograniči broj dana godišnje za iznajmljivanje smeštaja.

U Minhenu ovo ograničenje iznosi 8 nedelja, a u Francuskoj je širom zemlje dozvoljeno iznajmljivanje u trajanju od 120 dana. Bečka turistička organizacija Wien Tourismus sugerisala je limit od 90 dana, ali dati predlog još uvek nije stupio na snagu, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…