Poljska: Druga po veličini zajednica stranaca u Nemačkoj

Poljska

Varšava, 8. mart 2018. – Mnogi Poljaci bolji život traže u Nemačkoj jer im se čini da su se u njihovoj zemlji demokratski standardi vratili na nivo iz doba komunizma. Poljaci su postali druga po veličini zajednica stranaca u Nemačkoj posle Turaka.

U Nemačku iz Poljske uglavnom odlaze mladi, obrazovani ljudi.

Ula Lahovič (Lachowicz) je 2014. otišla iz Poljske u Nemačku privučena procvatom tržišta rada. Danas, međutim, kako kaže, posao nije ono što je sprečava da se vrati kući.

U poslednje dve godine "izgubili smo slobodu govora, slobodu vlastitog mišljenja, (slobodu) da radimo šta želimo sa našom seksualnošću ili kulturom" u Poljskoj, rekla je Lahovič (34) koja je inače diplomirala marketing u Gdanjsku.

Ona je jedna od sve većeg broja mladih Poljaka koji pakuju kofere i odlaze iz zemlje koja postaje sve konzervativnija.

U 2016. je 783.000 Poljaka, uključujući 55.000 u Berlinu, predstavljalo drugu po veličini zajednicu stranaca u Nemačkoj posle Turaka.

Najveća evropska ekonomija dugo je privlačila dijasporu zbog radnih mesta i većih plata u odnosu na Poljsku koja je postala članica EU 2004.

Međutim, od kada je 2015. na vlast došla nacionalistička i konzervativna partija Pravo i pravda (PiS), Poljaci kažu da zapošljavanje nije jedino što ih vuče ka Nemačkoj. Ti mladi i proevropski orijentisani Poljaci domovinu napuštaju u potrazi za liberalnijom klimom. Zvaničnih podataka o njihovom broju nema.

Poljska ambasada u Berlinu saopštila je da se ne beleži dramatičan rast broja poljskih emigranata od kako je PiS odneo pobedu na parlamentarnim izborima 2015. Kako se dodaje, istraživanja pokazuju da je većina Poljaka koji su otišli iz zemlje bila motivisana finansijskim razlozima.

"Teško je utvrditi da li je njihova odluka bila i politički motivisana", navela je ambasada.

Aleksandra Zebrovska (Zebrowska), koja je u Berlin stigla početkom 2017, kaže da je poljsko društvo "sve manje i manje otvoreno, da je nacionalizma definitivno više, kao i da je (društvo) više okrenuto  katoličanstvu".

U Berlin se Zebrovska preselila iz Varšave delom zbog posla i zbog blizine domovine ali, kako kaže, pre svega je izabrala Nemačku jer se tu oseća "jednostavno slobodno".

Zebrovska (26) radi u muzičkoj industriji i deo je mlade generacije Poljaka koji su videli koristi od projekta EU.

Nju je u Berlin na godinu dana doveo evropski projekat razmene studenata Erazmus a master diplomu je dobila u Holandiji.

Kada se 2015. Zebrovska vratila u Poljsku, zatekla je liberalnu vladu. Međutim, "posle izbora, sve se brzo promenilo", kaže ona o povratku partije PiS na vlast u oktobru te godine posle osam godina u opoziciji.

"Svi na sve gledaju sumnjičavo … to je osećaj koji je imala moja baka u vreme komunizma – il ste s nama ili ste protiv nas", rekla je Zebrovska, prenela je agencija AFP.

Povratak partije Pravo i pravda na vlast pratila je veća napetost u odnosima sa Nemačkom, uključujući zbog odbijanja Varšave da primi tražioce azila u vreme rekordnog priliva izbeglica u EU 2015. i 2016.

Takođe Varšava traži ratne reparacije od Nemačke a Berlin tvrdi da je to pitanje rešeno pre više decenija.

Istovremeno na evropskoj sceni Poljska predstavlja izazov za Brisel zbog nepoštovanja demokratskih standarda.

Evropska komisija krajem decembra je pokrenula proceduru bez presedana protiv Poljske zbog kontroverzne pravosudne reforme koju Brisel smatra pretnjom za vladavinu prava.

"Situacija se promenila" u poslednje dve godine, kaže Marija Skora (33) koja je 2015. stigla u Berlin iz rodne Varšave.

Skora, projekt menadžer u jednom nemačkom nezavisnom institutu, ističe da je u Berlinu našla različitost koja nedostaje Poljskoj.

U zemlji koja uzdiže heteroseksualnost i katoličku porodicu, ni Filipu Rutkovskom (Rutkowski), gej umetniku, nije bilo lako.

"Nisam odgovarao kalupu", kaže Rutkovski (25) koji u Berlinu živi od maja. U Berlinu, dodaje on, "možeš da se predstaviš kako želiš, niko te neće osuđivati, ne moraš da objašnjavaš".

Novinarka Eva Vanat (Ewa Wanat) tvrdi da je sada u Poljskoj na vlasti „meka diktatura“ jer je sloboda štampe u velikoj meri ograničena.

Bivša urednica državne radio stanice RDC kaže da je otišla u situaciji kada je trebalo da otpusti zaposlenog koji je smatran feministom i levičarem.

Vanat (55), dobitnica evropske nagrade "Tolerancija" za borbu protiv homofobije, 2016. je kupila kartu u jednom pravcu za Berlin. Kaže da ne može da zamisli da se sada vrati u Poljsku i naglašava da u Berlinu vlada "atmosfera slobode", prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…