Zrenjanin proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine

Evropski grad sporta

Zrenjanin, 05. avgust 2020. – Zrenjanin je proglašen za Evropski grad sporta 2021. godine, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika u tom gradu.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je poneo tu titulu, kao „dobar primer sportske sredine“.

Kako se navodi, to je potvrđeno u pismu koje je na adresu Grada Zrenjanina uputio Djan Frančesko Lupateli, predsednik Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta (ACES Europe), sa sedištem u Briselu.

Lupateli je uputio čestitke tom gradu na priznanju i istakao da je Zrenjanin dobar primer sportske sredine koja sledi sve ciljeve istaknute od strane ACES Europe i koja je razvila uzornu sportsku politiku sa raznovrsnim sadržajima, programima i aktivnostima.

“Dobrodošli u ACES Europe porodicu“, poručio je Lupateli u pismu.

Upućen je i zvaničan poziv čelnicima Zrenjanina da krajem godine, u Evropskom parlamentu u Briselu, prisustvuju svečanosti na kojoj će biti proglašena Evropska prestonica sporta za narednu godinu – Lisabon, a Zrenjaninu će biti uručena zastava i zvanje Evropskog grada sporta 2021.

Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i šef tima za kandidaturu Zrenjanina izrazio je zadovoljstvo što su, kako je naveo, i čelnici Evropske asocijacije prestonica i gradova sporta pozitivno ocenili sve napore i aktivnosti koje grad realizuje u oblasti sporta.

Pre svega, drago mi je što su prepoznali sportski duh, svest o značaju bavljenja sportom i fizičkom kulturom, izuzetnu tradiciju i veliki doprinos razvoju olimpijskog pokreta, u kom su naši sugrađani prisutni od samog osnivanja, od dr Ferenca Kemenja, pa do osvajača 23 olimpijske medalje. Ova nagrada ujedno i obavezuje da nastavimo započete projekte, ali, nadam se, i da s titulom „Evropski grad sporta“ otvorimo nove sportske stranice našeg grada„, rekao je Salapura.

U saopštenju graonačelnika Zrenjanina ističe se da dobijanje titule „Evropski grad sporta“ može dodatno da unapredi uslove za bavljenje sportom, a da će ulazak u mrežu evropskih prestonica i gradova koji su već nostioci te titule doprineti unapređenju sportske saradnje i razmeni iskustava.

Nagrade za Evropsku prestonicu, grad i zajednicu sporta dodeljuju se od 2001. godine, a Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji je ušao u članstvo ACES Europe.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…