Žiofre: EU nastavlja da podržava Srbiju u reformi pravosuđa

Emanuele Žofre

Beograd, 27. septembar 2022. – Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre najavio je nastavak podrške Brisela zvaničnom Beogradu u reformi pravosuđa i izradi seta pravosudnih zakona.

Žiofre je na predstavljanju prvih radnih tekstova tih zakona naglasio njihov značaj za nastavak evropskih integracija Srbije i jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa sa aspekta potreba građana i privrede u Srbiji.

Prvo se menjaju Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva i Zakon o Visokom savetu tužilaca, a ostali zakoni u oblasti pravosuđa biće usklađeni sa ustavnim amandmanima u roku od dve godine.

Žiofre je podsetio da su građani Srbije, na referendumu, u januaru, podržali ustavne promene u oblasti pravosuđa i ocenio da su one ključne za nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Prema njegovim rečima, one su i ključni aspekt puta Srbije ka EU, ali i za dobrobit građana i države Srbije.

Rekao je da EU „toplo pozdravlja“ rad Ministarstva pravde i Vlade Srbije u toj oblasti kao i, kako je kazao, njihove kontakte sa Savetom Evrope po pitanju reforme pravosuđa.

Naglasio je značaj mišljenja Venecijanske komisije na te zakone, te ocenio da će njihova primena u praksi biti od velikog značaja za usklađivanje srpkog sa evropskim pravosuđem.

Rekao je da su ti zakoni značajni za pregovaračka poglavlja 23 i 24 na evropskom putu Srbije.  Prema njegovim rečima, EU, u oblasti reforme pravosuđa, radi sa Ministarstvom pravde Srbije na budžetu od 30 miliona evra.

Ukazao je i na značaj primene zakona u praksi i za demokratičnost države i vladavinu prava. „Spremni smo da pomognemo Srbiji da ojača vladavinu prava„, rekao je on. Naglasio je da Vlada Srbije može da računa na EU kako bi reforma u oblasti pravosuđa bila uspešna.

Svaki zakon je efikasan, onoliko koliko je efikasna njegova primena„, rekao je Žiofre.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…