1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Znatno manje zahteva za azil u EU usled korona virusa

Znatno manje zahteva za azil u EU usled korona virusa

korona virus

24. septembar 2020. – U drugom kvartalu 2020. u članicama EU 46.500 tražilaca azila prijavilo se prvi put za međunarodnu zaštitu, što je za 69% manje nego u prva tri meseca godine i za 68% manje nego u drugom tromesečju 2019, saopštila je Evropska statistička služba.

Znatan pad broja zahteva za azil u posmatrana tri meseca rezultat je mera za suzbijanje širenja epidemije korona virusa koje su članice EU počele da uvode od marta.

Sirijci su sa 7.700 zahteva između aprila i juna 2020. najveća grupa koja je tražila međunarodnu zaštitu u članicama EU. Slede Avganistanci sa 4.200 zahteva podnetih prvi put i Venecuelanci sa 3.000.

Državljani te tri zemlje čine gotovo trećinu (32%) svih podnosilaca zahteva za azil u drugom tromesečju 2020, naveo je Eurostat.

U posmatranom periodu najveći broj zahteva za azil podnetih prvi put registrovan je u Nemačkoj (31% svih zahteva u EU) a slede Francuska (19%) i Španija (15%).

Na te zemlje odlaze gotovo dve trećine (68%) svih zahteva za azil podnetih prvi put u drugom kvartalu.

Gledano prema populaciji, najviše zahteva za azil podnetih prvi put zabeleženo je na Kipru – 989 na milion stanovnika, u Sloveniji (441) i Grčkoj (376).

S druge strane, najmanje zahteva registrovano je u Mađarskoj i Poljskoj – po dva na milion stanovnika, i Estoniji, tri na milion.

U EU kao celini u drugom kvartalu je bilo 104 zahteva za azil podnetih prvi put na milion stanovnika.

Istovremeno je u drugom kvartalu u EU bilo manje i zahteva za međunarodnu zaštitu na čekanju, odnosno onih koje još razmatraju relevantne nacionalne vlasti.

Na kraju juna na razmatranju kod nacionalnih vlasti u članicama bilo je 841.600 zahteva za azil, za 9% manje nego na kraju marta 2020. i za isto toliko manje nego na kraju juna 2019.

Najviše zahteva na razmatranju bilo je u Nemačkoj (34%), Francuskoj (19% ) i Španiji (14%) i te tri zemlje na kraju juna zajedno su pokrivale 67% ukupnog broja zahteva na čekanju u EU, pokazuju podaci Eurostata, prenosi EURACTIV.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…