Životna sredina i digitalizacija u fokusu Nordijskog saveta

Nordijski savet

Kopenhagen, 12. novembar 2020. – Finska se sprema da 2021. preuzme predsedavanje Nordijskom savetu.

Prioriteti finskog predsedavanja biće pitanja povezana sa životnom sredinom i digitalizacijom, najavio je finski ministar za ravnopravnost i nordijsku saradnju Tomas Blomkvist.

Nordijski savet, formiran 1952, čine Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska i tri autonomne oblasti u okviru tih dražava – Grenland (Danska), Olandska ostrva (Finska) i Farska ostrva (Danska),

Svaki nacionalni parlament šalje predstavnike u Savet ministara nordijskih zemalja koji se brine o odnosima između vlada.

Klimatska, socijalna i ekološka održivost, kao i digitalizacija, biće glavne teme na agendi finskog predsedavanja, rekao je Blomkvist.

Blomkvist je kao prioritete naveo smanjenje štetne emisije, zaštitu biodiverziteta na kopnu i moru, unapređenje cirkularne ekonomije, posebno u građevinarstvu, i zajedničku diplomatiju u vezi klime na međunarodnoj sceni.

Posebno je istakao da se zeleni ciljevi i ekonomski rast međusobno ne isključuju.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, mere ograničenja putovanja pokvarile su odnose Švedske i njenih suseda jer se sloboda života, rada i studiranja širom nordijskog regiona slavi već decenijama.

Imajući to na umu, Blomkvist je rekao da moraju da se ubrzaju digitalni projekti, pout nordijske lične karte, integrisanog sistema socijalnog osiguranja i obezbeđenja lanaca snabdevanja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…