Žiofre: Od vlasti u Srbiji se očekuje da uradi sve što treba kako bi se što pre izabrao Zaštitnik građana

Emanuel Žiofre

Beograd – Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre izjavio je da se od vlasti u Srbiji očekuje da uradi sve što treba kako bi se što pre izabrao Zaštitnik građana.

Na pitanje novinara u Skupštini Srbije, kako gleda na činjenicu da Srbija tri meseca nakon što je istekao mandat Zaštitniku nije ušla u proces izbora, iako je po proceduri to trebalo da se dogodi još početkom godine, Žiofre je kazao da EU ima jasan stav, da nezavisne institucije i tela moraju da imaju punu nezavisnost u svom radu.

Očekujemo od vlasti da uradi sve što treba kako bi se što pre to pitanje rešilo, a to se inače odnosi na sve nezavisne insticuije koje su nosioci demokratskih procesa i kojima se obezbeđuje transparentnost”, rekao je Žiofre.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač je podsetila da je skupština bila raspuštena početkom februara i da su održani izbori u aprilu.

Ona je takođe podsetila da je nedavno izabrana Vlada Srbije, a da je jedan od narednih koraka usvajanje rebalansa republičkog budžeta.

Kovač nije mogla da precizira kada će se tema Zaštitnika građana naći na dnevnom redu skupštine, navodeći da je do kašnjenja došlo u vezi sa više tema jer nije bilo plenarnog zasedanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…