Žigmanov: Treba negovati kulturu sećanja na nevine žrtve

Foto: Tanjug

Beograd – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov prisustvovao je obeležavanju 26 godina od ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića, koga su nasmrt pretukla dvojica „skinhedsa“ ispred kuće u centru Beograda, saopštilo je ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Žigmanov je, na tribini pod nazivom „Pamtimo Dušana„, podržao inicijativu porodice i udruženja A11 da se park na Slaviji, u blizini mesta ubistva, nazove po Dušanu Jovanoviću i na taj način čuva sećanje na nasilno okončanje jednog nevinog života, ali i da bude opomena da se tako nešto više nikad ne ponovi.

Treba snažiti komemorativne prakse naročito kada je reč o nevinim žrtvama i negovati kulturu sećanja na šta resorno ministarstvo ukazuje u okviru svojih aktivnosti koje organizuje povodom 75 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujediljenih nacija, koja se obeležava ove godine„, istakao je Žigmanov.

Na tribini, održanoj u sredu, sestra ubijenog dečaka Duška Jovanović govorila je sa kakvim se rasističkim iskustvima susretala kao dete u školi u centru Beograda, kao i o tragičnom gubitku brata.

Tribina je održana u Evropskom romskom institutu za umetnost i kulturu Srbija (ERIAC), a okupljenima su se obratilii i pomoćnica poverenice za ravnopravnost Tatjana Prijić, koja je takođe istakla da žrtve ne smeju da se zaborave.

Direktor YUROM centra iz Niša Osman Balić istakao da je nasilje preplavilo društvo i da treba gajiti kulturu nenasilja, a u parku na Slaviji, kako je rekao, sahraniti mržnju.

Na tribini je rečeno da borba protiv rasizma i mržnje nikad ne prestaje.

Ministar Žigmanov se, nakon tribine, pridružio povorci koja je krenula od Pravnog fakulteta do mesta ubistva Dušana Jovanovića u Beogradskoj ulici, gde je odao počast nevino stradalom detetu.

Noseći transparent „Pamtimo Dušana“ okupljeni su prošetali do parka na Slaviji gde je sestra Dušana Jovanovića zahvalila svima na podršci i najavila da će nastaviti borbu da ovaj park dobije ime njenog brata.

Dušan Jovanović, tada 14-godišnji dečak, napadnut je iz rasističkih motiva i ubijen 18. oktobra 1997. godine u blizini kuće kada je krenuo u prodavnicu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…