Žigmanov: Srbija će prva u svetu imati Pravilnik za obračun kućnog rada

Foto: Tanjug

Beograd – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da će Srbija biti prva zemlja u svetu koja će izraditi Pravilnik o izradi metodologije za obračun neplaćenog kućnog rada na nacionalnom nivou, saopštilo je to ministarstvo.

Ministar je to rekao otvarajući u Beogradu konferenciju „Ključni izazovi u obezbeđivanju rodne ravnopravnosti u Srbiji: borba protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i priznavanje neplaćenog rada“, u organizaciji Fondacije Centra za demokratiju i Nemačke razvojne saradnje.

Žigmanov je istakao da je problem neplaćenog kućnog rada veoma važan i možda najveći izazov u primeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je podsetio da je njegovo ministarstvo 24. novembra, u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom i kancelarijom GIZ u Srbiji,  pokrenula kampanju „Stop femicidu!“ povodom poražavajućih podataka da je samo tokom ove godine 27 žena izgubilo život u rodno zasnovanom nasilju i potrebe da se takav trend zaustavi i dosledno primenjuje politika Vlade Srbije o nultoj toleranciji prema bilo kom vidu nasilja u našem društvu.

On je podsetio i da je  Ministarstvo prilikom obeležavanja 18. maja – Dana sećanja na žene žrtve nasilja ove godine, pokrenulo inicijativu da femicid bude tretiran kao krivično delo u Krivičnom zakoniku i da bude strogo sankcionisan.

Kako je istakao, razlog za to je što je u Srbiji za proteklih 10 godina stradalo više od 300 žena usled femicida.

Pomoćnica ministra Nina Mitić rekla je da se pod neplaćenim kućnim radom, u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti čiji je Ministarstvo bilo predlagač, taj rad definiše kao „poslovi za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a odnose se na vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, zatim poslovi na poljoprivrednom imanju, kao i drugi slični neplaćeni poslovi”.

Mitić je navela da je u oktobru održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Pravilnika o izradi metodologije za obračun neplaćenog kućnog rada, jer ne postoji metodologija, a iskustva nekih zapadnih zemalja nisu u dovoljnoj meri respektabilna.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…