Žigmanov: Romska zajednica je jedna od najmarginalizovanijih društvenih grupa u Srbiji

Foto: Tanjug

Beograd – Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, na otvaranju konferencije „Preporuke za institucionalizaciju programa mentorske podrške“, da je cilj ovog programa da smanji jaz između rezultata obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju, Žigmanov je naglasio da je za sve đake, a posebno za učenike koji su pripadnici osetljivih grupa, prelazak iz osnovne u srednju školu posebno izazovan.

Žigmanov je naveo da pripadnici romske nacionalne manjine, pre svega žene, devojčice i povratnici po sporazumu o readmisiji, pripadaju jednoj od najmarginalizovanijih društvenih grupa u Srbiji i da im često nedostaje formalno obrazovanje i pristup javnim uslugama.

Ministar je ocenio da se ova nacionalna manjina susreće i sa diskriminacijom i isključenošću sa tržišta rada.

Država je, prema njegovim rečima, prepoznala ove uzroke i zajedno sa Fondacijom za obrazovanje Roma (REF) uvela mentorsku podršku u sistem obrazovanja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podržava ovakve Programe koje REF sprovodi i koji su u skladu sa naporima Vlade Republike Srbije za poboljšanje životnih uslova Roma sa ciljem da se okonča ciklus siromaštva i isključenosti„, istakao je Žigmanov.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, koja je takođe učestvovala na forumu, naglasila je da su sprovedene afirmativne mere koje su dovele do povećanja obuhvata ove populacije u vaspitno-obrazovni sistem Srbije.

Program mentorske podrške odnosi se na srednjoškolce romske nacionalnosti i sprovodi se već 15 godina, a tokom kojeg je procenat odustajanja romske dece od srednjoškolskog obrazovanja značajno smanjen.

Na konferenciji su predstavljene preporuke za uvođenje mentorskog programa u obrazovni srednjoškolski sistem Srbije, a održana su i dva panela na kojima se diskutovalo o daljim koracima uvođenja mentorskog programa u obrazovni sistem.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…