Ženski marš protiv fašizma u Beogradu

Beograd, 21. januar 2017. – Aktivistkinje feminističkih i antifašističkih pokreta su u centru Beograda organizovale "Ženski marš protiv fašizma" želeći time da ukažu na rast desnih političkih snaga svuda u svetu i ugrožavanje prava žena.

Širom sveta se održavaju "Marševi milion žena", sazvani povodom stupanja novog američkog predsednika Donalda Trampa na dužnost, prenela je Beta.

Marš je počeo iz Pionirskog parka, a kolona sa oko 100 učesnika kretala se do zgrade Vlade Srbije, a potom preko Trga Slavija do Hrama Svetog Save, gde je marš završen.

Aktivistkinje na čelu kolone nosile su veliki transparent "Ženski marš protiv fašizma", dok su na začelju dobošari koji su pevali partizanske pesme.

Okupljeni su nosili i transparente "Žensko telo pripada meni", "Naša tela, naši umovi", "Naša sloboda", "Ženska solidarnost sa aktivistima u SAD", "Nikada više robovi", "Žene, život sloboda"…

Predstavnica Ženskog autonomnog centra Sanja Pavlović rekla je novinarima da je cilj okupljanja iskazivanje solidarnosti sa ženama širom sveta koje postaju sve više ugrožene zbog jačanja fašizma i desnice.

Ona je rekla da su antifašističke i feminističke nevladine organizacije iz Beograda prihvatile inicijativu za to okupljanje na predlog aktivistkinja iz Vašingtona koje se protive izjavama američkog predsednika Donalda Trampa o ženama tokom predizborne kampanje.

"Tramp je povod, a ne uzrok okupljanja, a uzrok je to što jača desnica i fašizam širom sveta", rekla je Pavlović.

Pavlovićeva je kazala da ima razloga za taj protest i u Srbiji gde, po njenoj oceni jačaju desničarske snage, a fašizam se sve više promoviše, što dovodi do ugrožavanja prava žena. 

U koloni su neki od učesnika marša nosili i zastave duginih boja koje simbolizuju pripadnost LGBT populaciji, a kolonu su pratile jake policijske snage.

Saobraćaj u Ulici Kneza Miloša nije zaustavljan, ali je bio usporen, a tako je bilo u ulicama kojima su aktivistkinje i aktivisti došli do Hrama Svetog Save, gde je marš završen.

"Smrt fašizmu, sloboda ženama", istaknuto je na završetku okupljanja kome su prisustvovale aktivistkinje iz Beograda, Novog Sada, Leskovca, Pirota, Kraljeva kao i, kako je rečeno, gošće iz Makedonije.

Ocenjeno je i da je fašistička ideologija sve više prisutna svuda u svetu a i u regionu i Srbiji i da "najviše pogađa žene"

Govorile su, između ostalih i predstavnice predstavnice Žena u crnom, Labrisa i Autonomnog ženska centra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…