Ženska platforma: Vučić da poštuje Ustav i afirmiše pravo žena da slobodno odlučuju o svom telu

Aleksandar Vučić

Novi Sad, 02. jun 2022. – Ženska platforma za razvoj Srbije kritikovala je deo inauguracionog govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojem je upozorio “da ćemo nestati kao narod ako se ne rađaju deca” i pozvao žene da se “umesto kućnim ljubimcima posvete rađanju dece”.

U saopštenju za javnost Ženska platforma pozvala je Vučića da poštuje Ustav na koji se zakleo i afirmiše pravo žena da slobodno odlučuju o svom telu.

Iskoristite svoj novi mandat i autoritet da ukažete na važnost rodne ravnopravnosti i dostignutog nivoa reproduktivnih prava žena, na socijalnu pravdu i stvaranje povoljne društvene klime zbog koje će žene i muškarci želeti da rađaju i podižu decu u Srbiji”, ističe se u saopštenju.

Ženska platforma podsetila je i da je više puta do sad, prilikom sličnih istupa državnih zvančinika, ukazivala da je demografska politika pre svega razvojno pitanje, neodvojivo od kvaliteta svakodnevnog života žena i muškaraca.

Takođe, i da su aktivistkinje različitih ženskih organizacija tražile izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i inicirale promene kako bi se položaj mama preduzetnica izjednačio sa položajem drugih zaposelenih žena, te ukazivale na težak položaj žena na selu i neodgovarajući odnos države prema poljoprivrednicama, na kršenje radnih prava žena, niske zarade i nestabilonost radnih mesta.

Pored toga, kako se napominje, Mreža Žene protiv nasilja i druge organizacije koje su posvećene borbi protiv nasilja nad ženama uporno ukazuju na činjenicu da se nasilje prema ženama ne smanjuje, a da postupanje institucije nije efikasno.

Ženska platforma za razvoj Srbije još jednom ukazuje načinjenicu da je povećanje stope rađanja u najdirektnijoj vezi sa podsticajnim i slobodnim društvenim okruženjem – pravednim politikama, dobro osmišljenim i dostupnim uslugama usmerenim na brigu o zdravlju trudnica, majki i novorođenčadi, brigu o porodici i deci, eliminaciju nasilja i diskriminacije, kako prema ženama tako i u društvu u celini”, poručuje se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…