Žene u Srbiji teže do posla i bolje plate nego u EU

rodna ravnopravnost

Srbija je prema Indeksu rodne ravnopravnosti na zajedničkoj listi sa članicama EU na 22. mestu i na gotovo pola puta ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti, saopštio je 2. februara Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE). U celini, Srbija ima bolji rezultat na planu rodne ravnopravnosti od nekoliko članica EU, ali je u grupi zemalja sa najnižim zbirom poena. Srbija najviše zaostaje za EU po položaju žena u oblasti rada i novca, a najmanje u oblasti zdravlja, dok je iznad proseka EU kada je reč o moći, odnosno učešću žena u odlučivanju i upravljačkim strukturama, pokazuje Indeks rode ravnopravnosti u Srbiji.
 
Prema Indeksu rodne ravnopravnosti, Srbija je ostvarila rezultat od 40.6 poena od 100, dok je prosek u EU 52,9 poena.
 
Indeks rodne ravnopravnosti koji EIGE izrađuje od 2013. godine, prvi put je urađen i za Srbiju po evropskoj metodologiji, a rezultati su predstavljeni 2. februara na konferenciji u Beogradu.
 
U celini, Srbija ima bolji rezultat na planu rodne ravnopravnosti od nekoliko članica EU, ali je u grupi zemalja sa najnižim zbirom poena, navodi se u izveštaju "Indeks rodne ravnopravnosti 2016".
 
U izveštaju se ocenjuje da je rodna ravnopravnost izazov i za EU a da će u slučaju Srbije biti potrebno "snažno političko opredeljenje, pametno uložena sredstva i efikasna koordinacija politika" u cilju ostvarivanja rodne ravnopravnosti.
 
Srbija je po zastupljenosti žena u odlučivanju medju 10 najbolje pozicioniranih članica EU, zahvaljujući značajnijoj zastupljenosti žena u Narodnoj banci a delom i zastupljenošću žena u parlamentu. Na tom planu Srbija sa 43 poena ima bolji rezultat od proseka EU koji je 39,7.
 
Žene su, medjutim, u celini nedovoljno zastupljene u izvršnim i zakonodavnim vlastima na centralnom i regionalnom nivou, kao i u odborima vodećih kompanija, navodi se u izveštaju.
 
Najlošiji rezultat Srbija je ostvarila u oblasti rada koja se odnosi na dostupnost posla, odnosno položaj žena na tržištu rada. U toj oblasti Srbija ima 38,2 poena, po čemu zaostaje za poslednjom članicom na listi, Slovačkom, dok je posek u EU 61,9 poena.
 
Slično tome žene su u nepovoljnijem položaju kada je reč o novcu, odnosno razlikama u zaradi i prihodima, izloženosti siromaštvu i raspodeli prihoda. Na tom planu Srbija sa 39,2 poena zaostaje za evropskim prosekom od 67,8 poena, i na listi je pretposlednja, ispred Rumunije.
 
U oblasti znanja koje obuhvata razlike u obrazovanju između muškaraca i žena, razlike izmedju Srbije i EU su manje izražene nego u slučaju rada i novca, ali ne toliko zbog boljih rezultata Srbije koliko zbog lošijeg zbira na evropskom nivou, navodi se u istraživanju. Rezultat Srbije u oblasti znanja je 36,1 poena, a prosek EU je 49,1 poen.
 
Kada je reč o raspolaganju vremenom razlike između žena u Srbiji i EU nisu toliko izražene. Srbija je sa 31,2 poena bolje pozicionirana na listi u odnosu na druge oblasti ali je i dalje u grupi zemalja sa najnižim rezultatima. Prosek EU u oblasti znanja je 37,6.
 
U oblasti zdravlja visoki rezultati su dostignuti i u Srbiji (82,9 poena) i u EU (prosek 90 poena) i razlika nije mnogo velika.
 
Pored šest glavnih oblasti za izračunavanje indeksa postoje i dva prateća domena – nailaženje na neravnopravnost i nasilje nad ženama, čije se vrednosti ne uzimaju u obzir prilikom izračunavanja konačnog rezultata indeksa.
 
Iako su izneti određeni podaci koji ukazuju na visok stepen nasilja nad ženama u Srbiji, taj domen nije uključen zbog nedostatka podataka.
 
U planu je da se u Srbiji sprovede takozvana FRA studija o nasilju nad ženama, prvi put sprovedena u EU 2012, a koja će pružiti podatke za naredni Indeks rodne ravnopravnosti.
 
Podaci o nasilju bi trebalo da budu uračunati posle 2018, ako se ostvari planirano, navodi se u izveštaju.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…